Američke tvrtke mogu surađivati s Huaweijem do 15. svibnja, ali što nakon toga?

Što će biti kad istekne i ova posljednja privremena dozvola za poslovanje američkih tvrtki s Huaweijem?

Martina Čizmić | 13.03.2020. / 07:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Huawei se i dalje nalazi na "crnoj listi" američke administracije, ali uz sve vijesti o koronavirusu gotovo je promakla informacija o tome da situacija baš i nije tako crna.

Naime, SAD je objavio kako je produljio privremenu dozvolu koja američkim kompanijama dopušta poslovanje s Huaweijem, i to do 15. svibnja. Time će se navršiti godinu dana privremenih dozvola, nakon što je prošle godine u travnju američka administracija povukla neočekivan potez u trgovinskom ratu.

No da bi to moglo biti posljednji put da SAD produljuje dozvolu, govori činjenica da je Ministarstvo gospodarstva od tvrtki i javnosti zatražilo izjašnjavanje o tome treba li nastaviti produljivati privremenu dozvolu. Također, zanima ih i kako bi ukidanje te dozvole utjecalo na američke tvrtke.

Upravo to zadnje pitanje sugerira kako bi američka administracija mogla u potpunosti zabraniti američkim tvrtkama poslovanje s Huaweijem.

Problem je što brojni teleoperateri koji posluju u američkim ruralnim krajevima koriste isključivo Huaweijevu opremu. Dosadašnje produljenje dozvole bilo je namijenjeno upravo njima, kako bi dobili još malo vremena i pronašli alternativu Huaweijevoj opremi.

Naime, prošlog je mjeseca američki Kongres donio zakon prema kojem će nadoknaditi telekom operaterima koji imaju manje od dva milijuna korisnika trošak zamjene opreme u njihovim mrežama.

Trump i njegova administracija smatraju da je telekomunikacijska oprema kineskih proizvođača sigurnosni rizik te ju žele u potpunosti izbaciti iz SAD-a, a prilično su glasni i u pozivima saveznicima da ignoriraju Huaweijevu opremu prilikom gradnje 5G mreža. Neki su taj poziv poslušali, ali većina ga je jednostavno ignorirala.

Kakvo će stanje biti nakon 15. svibnja, teško je predvidjeti. Zasad je samo poznato da će dosadašnji korisnici Huaweijevih pametnih telefona i dalje imati pristup američkim servisima kao što su Google ili Amazon, bez obzira na odluke SAD-a.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti