Američke vlasti temeljito "češljaju" poslovanje najveće burze kriptovaluta na svijetu zbog sumnje u pranje novca i porezne prijevare

Američka porezna uprava i ministarstvo pravosuđa provode istragu oko poslovanja Binancea, najveće svjetske burze kriptovaluta.

Branimir Vorša | 14.05.2021. / 09:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Burza kriptovaluta BInance nalazi se pod istragom američkih vlasti, a njihov biznis posebice "češljaju" državni inspektori koji su zaduženi za pranje novca i porezne prijevare, izvještava Bloomberg.

Binance je osnovan 2017. godine i trenutno je najveća burza kriptovaluta na svijetu. Sjedište tvrtke registrirano je na Kajmanskom otočju, a imaju ured u Singapuru.

Bloomberg piše da su američke vlasti već istraživale dozvoljava li Binance američkim građanima nelegalnu trgovinu na svojoj platformi kroz kupnju derivata povezanih s digitalnim tokenima.

Američki građani navedeno mogu kupovati samo od tvrtki koje su registrirane pri Američkoj komisiji za trgovanje vrijednosnim papirima (CFTC).

Iz Binancea su već ranije rekli da blokiraju američke građane u ilegalnim transakcijama na svojim internetskim stranicama, uz upozorenje da će oni koji krše pravila izgubiti svoj korisnički račun, odnosno isti će im biti zamrznut.

No tvrtka za analizu kriptovaluta Chainalysis izvijestila je još 2019. godine kako je oko 756 milijuna dolara od ukupno 2,8 milijardi dolara kriminalnih transakcija koje uključuju bitcoin, obavljeno upravo na Binanceu.

Iz Binancea su za The Verge putem emaila odogovorili kako ne komentiraju istrage, no da svoje legalne obaveze shvaćaju vrlo ozbiljno.

Naporno smo radili na izgradnji robusnog programa usklađenosti koji u sebi sadrži principe protiv pranja novca i alate koje koriste financijske institucije za otkrivanje i rješavanje sumnjivih aktivnosti. Imamo snažnu povijest suradnje s agencijama koje provode zakone diljem svijeta, uključujući i američke, napisao je glasnogovornik Binancea.

Koliko je široka istraga protiv Binancea, zapravo se još uvijek u potpunosti ne zna.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti