Američki general otkrio nešto o najboljem borbenom zrakoplovu na svijetu: "Trenutačno, iskreno, ne postoji zamjena za njega"

Borbeni zrakoplov F-22 Raptor američkog ratnog zrakoplovstva neće imati izravnu zamjenu jer program NGAD ostaje dvosmislen usred izazova modernizacije i visokih troškova.

Branimir Vorša | 11.07.2024. / 13:17

F-22 Raptor
F-22 Raptor (Foto: Afp)

Šef borbenog zapovjedništva američkog ratnog zrakoplovstva otkrio je da nema trenutačnih planova za zamjenu takozvanih "nevidljivih" borbenih zrakoplova pete generacije F-22 Raptor. Ta odluka dolazi usred tekućeg razvoja programa Zračne dominacije iduće generacije (engl. Next Generation Air Dominance ili NGAD), za koji se u početku očekivalo da će uključiti i komponentu novog lovca s posadom koji bi naslijedio legendarnog Raptora.

Trenutačno, iskreno, ne postoji zamjena za F-22. F-22 je fantastičan zrakoplov. Zapravo planiramo nekoliko nadogradnji tog mlažnjaka upravo sada, a trenutačno ne postoji službena zamjena za F-22, izjavio je general Kenneth S. Wilsbach, a prenosi portal The War Zone.

J-20 Moćni zmaj Kina štanca borbene zrakoplove J-20 kako bi uspostavila ravnotežu s američkim F-22 i F-35 u regiji

Je li NGAD zamjena ili...?

Na pitanje hoće li NGAD zamijeniti F-22, Wilsbach nije dao jasan odgovor. Kao što svi znaju, mi smo u odabiru izvora za NGAD i stoga nije mudro to komentirati, a moji odvjetnici savjetovali su mi da ne pričam previše o NGAD-u, rekao je Wilsbach na forumu Mitchell Instituta u SAD-u.

Ima puno stvari koje nisu u javnoj sferi na kojima radimo već neko vrijeme i nastavit ćemo to širiti. Dio toga je CCA [Collaborative Combat Aircraft] koji je u javnoj sferi, pojasnio je Wilsbach i time naglasio tajnost svojeg rada.

Budućnost programa NGAD neizvjesna je, uglavnom zbog visokih troškova, pri čemu bi svaki mlažnjak iz tog prograama konačnom cijenom mogao premašiti 250 milijuna dolara. Američko ratno zrakoplovstvo suočava se s brojnim izazovima modernizacije, od kojih neki znatno premašuju američki proračun. Unatoč tome, Wilsbach predviđa da će se do kraja 2024. godine smanjiti izbor zrakoplova NGAD-a, a Boeing i Lockheed Martin natjecat će se za ugovor.

NGAD je glavni projekt modernizacije taktičke zračne borbe američkog ratnog zrakoplovstva, koji uključuje novi lovac s posadom, napredne bespilotne letjelice i poboljšane sustave. Stotine visokoautonomnih CCA, dizajniranih za rad s borbenim zrakoplovima s posadom središnji su dio NGAD-a.

Slika nije dostupna Kineski "Moćni zmaj" novim se motorom i performansama jako približio američkom F-22 Raptoru

"Ja sam za njihovo zadržavanje"

Wilsbach je također raspravljao o starijim borbenim zrakoplovima Block-20 F-22, zalagao se za njihovo zadržavanje za obuku i potencijalnu borbenu uporabu u hitnim slučajevima. Ja sam za njihovo zadržavanje. Daju nam veliku vrijednost za obuku, a čak i ako bismo morali u hitnim slučajevima, možemo upotrijebiti te zrakoplove u borbenoj situaciji. Vrlo su sposobni, rekao je Wilsbach.

Nadzorno tijelo američkog Kongresa upozorilo je na znatne izazove ako američko ratno zrakoplovstvo povuče svoja 32 Block 20 Raptora. Troškovi nadogradnje tih mlažnjaka bili su sporno pitanje.

Ako program NGAD ne zamijeni Raptor, Wilsbach nije predložio alternativu, čime ostavlja američko ratno zrakoplovstvo na kritičnom raskrižju u pogledu budućnosti borbenih zrakoplova s posadom.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti