Američki predsjednik upozorava na rastuću rusku kibernetičku prijetnju SAD-u: "Zaključajte svoja digitalna vrata. Svi moraju odraditi svoj dio posla"

Iz SAD-a stiže novo upozorenje o mogućim agresivnim ruskim aktivnostima, ovog puta na kibernetičkom polju. Obzirom da su se ranije najave invazije na Ukrajinu obistinile, ovo novo upozorenje nosi posebnu težinu.

Branimir Vorša | 22.03.2022. / 13:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da američki obavještajni podaci ukazuju na rastuću rusku kibernetičku prijetnju SAD-u. Poručio je da Rusija istražuje mogućnost kibernetičkog napada, ali i da će SAD upotrijebiti svaki alat za sprječavanje i odgovor na takav potez.

Biden je sugerirao da bi Moskva mogla djelovati u osvetu za sankcije koje su joj nametnute nakon ruske invazije na Ukrajinu. Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je ranije da su bilateralni odnosi između Moskve i SAD-a na rubu raskida.

Biden je ranije upozorio na mogući kibernetički napad iz Rusije, rekavši 24. veljače da su SAD spremne odgovoriti. No u najnovijoj izjavi Biden je rekao da se obavještajni podaci razvijaju i da SAD vjeruje da ruska vlada istražuje te mogućnosti.

Hakerski napad (Foto: Getty Images) Internetske stranice ruske vlade pod neviđenim kibernetičkim napadima

Biden je također pozvao američke tvrtke da ubrzaju napore da zaključaju svoja digitalna vrata.

Imate moć, kapacitet i odgovornost za jačanje kibernetičke sigurnosti i otpornosti kritičnih usluga i tehnologija na koje se Amerikanci oslanjaju. Trebamo da svatko odradi svoj dio posla, poručio je.

Dodao je i da bi potencijalna zlonamjerna kibernetička aktivnost mogla biti potaknuta gospodarskim troškovima bez presedana uzrokovanim ekonomskim sankcijama koje je uveo Zapad.

Svijet kibernetičke sigurnosti bio je spreman za neku vrstu kibernetičkog napada velikih razmjera iz Rusije otkako su počele jačati napetosti između Rusije i Ukrajine.

Vlasti u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugdje upozoravaju ne samo na kibernetičke napade na Ukrajinu, već i na takozvano "prelijevanje", gdje su druge zemlje na meti ili gdje se hakiranje slučajno širi izvan poprišta sukoba.

Primjer koji vlasti stalno daju je napad zlonamjernim softverom NotPetya, za koji su SAD i EU javno okrivile ruske vojne hakere. Taj se zlonamjerni softver nekontrolirano proširio 2017. godine, oduzevši tisuće tvrtki diljem svijeta i prouzročivši procijenjenih 10 milijardi dolara štete.

Slika nije dostupna Kibernetički napad na NATO članicu mogao bi pokrenuti klauzulu o kolektivnoj obrani

Iako Biden to izričito ne spominje, čini se da raste zabrinutost oko nekakvog napada koji bi mogao utjecati na kritični dio američke infrastrukture.

U najgorem slučaju, veliki kibernetički napad na SAD ili drugu članicu NATO-a mogao bi potaknuti članak 5. tog saveza, odnosno njegovu klauzulu o kolektivnoj obrani.

S jedne strane, upozorenje predsjednika Bidena nije iznenađujuće i jednostavno je ponavljanje inicijative "podizanja štitova" koju je pokrenula njegova vlada prije nekoliko mjeseci.

S druge strane, zapadne obavještajne službe bile su iznimno učinkovite u pogađanju svakog sljedećeg poteza Kremlja pa će ovo novo upozorenje potencijalno imati dodatnu težinu u kontekstu eskalirajućeg sukoba.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti