Američki stealth bombarder B-2 oštećen tijekom prisilnog slijetanja, vojska zabranila letove u krugu 10 kilometara od baze

Jedan od tek 20 postojećih američkih B-2 Spirit stealth bombardera oštećen je u incidentu u američkoj zračnoj bazi.

Branimir Vorša | 15.09.2021. / 16:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U zračnoj bazi američkog ratnog zrakoplovstva Whiteman, u saveznoj državi Missouri, dogodio se incident u kojem je prilikom prisilnog slijetanja oštećen B-2 Spirit stealth bombarder. Detalji incidenta zasad su ograničeni, no američka vojska provodi istragu oko događaja.

Zapovjedništvo američkog ratnog zrakoplovstva potvrdilo je incident za The War Zone, no nisu iznijeli previše detalja.

Zabilježen je incident u zračnoj bazi Whiteman. Dogodio se oko 00:30 sati ujutro 14. rujna. B-2 Spirit američkog ratnog zrakoplovstva doživio je kvar u letu tijekom rutinske trenažne misije te je oštećen nakon prisilnog slijetanja u bazu Whiteman u Missouriju. Prilikom slijetanja nitko nije ozlijeđen. Oko incidenta je pokrenuta istraga, nakon koje će biti ustupljeno više informacija, stoji u odgovoru američkog ratnog zrakoplovstva.

B-2 Spirit predstavlja strateški važan ratni zrakoplov za američku vojsku pa se detalji oko samog zrakolova i dalje drže u visokoj tajnosti. Isto tako, napravljen je i premazan materijalima koji mogu biti ekstremno otrovni ako se zrakoplov ošteti. Zbog toga je i uvedena zona privremene obustave leta oko same baze u krugu od 10 kilometara.

Obzirom da nema izvještaja o izbijanju požara nakon slijetanja te da nitko nije ozlijeđen, to se smatra dobrim znakom.

Američko ratno zrakoplovstvo ima tek 20 B-2 Spirit stealth bombardera, a ukupno ih je proizvedeno tek 21. Jedini B-2 Spirit koji je završio svoju letačku karijeru, izgubljen je nakon polijetanja iz zračne baze u Guamu 2008. godine.

Taj zrakoplov je poznat i po iznimno zahtjevnom sustavu održavanja te predstavlja najskuplji zrakoplov od svih američkih ratnih zrakoplova.

Iako se već pozivalo na raspuštanje te eskadrile B-2 bombardera, ona je ostala u vrhunskom stanju zbog iznimne predanosti za nju zaduženog tima u američkom ratnom zrakoplovstvu, kao i djelatnika proizvođača zrakoplova.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti