Američki ultimatum TikToku: Imate pet mjeseci ili ćemo vas zabraniti

Zabranu TikToka najviše je zagovarao bivši predsjednik Donald Trump koji ga je silom htio prebaciti u američke ruke.

Martina Čizmić | 13.03.2024. / 15:58

 Zastupnički dom SAD-a donio je zakon koji bi mogao biti temelj za zabranu rada popularne društvene mreže TikTok. Iako su čak 352 zastupnika doma glasala za zakon, a samo njih 65 protiv, zapravo nije jasno što će se s tim zakonom dalje događati.

Naime, zakon bi morao proći glasovanje i u Senatu da bi bio u potpunosti prihvaćen, a nakon toga bi ga još morao i potpisati predsjednik.

TikTok Prijeti li (opet) TikToku gašenje u SAD-u?

Zakon predviđa zabranu TikTokove aplikacije u trgovinama mobilnih aplikacija u SAD-u dok god je u kineskim rukama. Podsjetimo, vlasnik TikToka je kineska kompanija ByteDance. Ako pak ByteDance proda TikTok u američke ruke, aplikacija će i dalje biti dostupna i funkcionirati za otprilike 170 milijuna Amerikanaca koji ju koriste.

Sve je krenulo s Trumpom

Podsjetimo, ova popularna društvena mreža našla se na udaru američke administracije pod vodstvom bivše predsjednika Donalda Trumpa, još 2020. godine, kad je Trump, pod izlikom brige za nacionalnu sigurnost, pokrenuo cijeli postupak koji je trebao američku podružnicu TikToka prodati u američke ruke. Tada su se spominjali brojni potencijalni i zainteresirani konzorciji i tvrtke, no, sve je zaustavljeno odlaskom Donalda Trumpa s mjesta predsjednika. U međuvremenu su podaci američkih korisnika, kako bi se umirila američka administracija, prebačeni na servere koji su pod kontrolom američke tvrtke Oracle.

Donald Trump ponovno na Fcebooku Trump kritizirao popularnu društvenu mrežu: Prijetnja je nacionalnoj sigurnosti, ali bez nje bi neka djeca mogla poludjeti

Aktualni predsjednik Joe Biden, pauzirao je bilo kakve odluke i TikTok je nastavio funkcionirati kao i do tad. No, posljednjih mjeseci sve je više inicijativa iz redova kongresnika i senatora koji upravo zbog potencijalne povezanosti ByteDancea i kineske vlade, vide problem za nacionalnu sigurnost. Tako je nedavno na Floridi izglasan zakon kojim bi zabranili TikTok u toj saveznoj državi. No, ako zakon koji je sad izglasan u Zastupničkom domu, zaista i bude stavljen u primjenu, zakon sa Floride neće biti važan.

Inače, zanimljivo je da, iako Bidenova administracija sad ponovno želi prebaciti TikTok u američke ruke, u predizbornoj kampanji koristi upravo tu društvenu mrežu kako bi doprijeli do mlađih glasača.

Također, zanimljivo je kako je Trump, koji je ponovni kandidat za predsjednika, promijenio stajalište oko TikToka i ne vidi ga kao problem. Barem za sad.

Društvena mreža TikTok - 2 Američki senator usprotivio se zabrani: "Svaka optužba za prikupljanje podataka koja se pripisuje TikToku može se pripisati i domaćim tehnološkim tvrtkama"

Kakve bi mogle biti posljedice? 

Teško je procijeniti kakve bi posljedice mogla imati zabrana TikToka u SAD-u (ako do nje dođe). CNN je razgovarao s docentom javne politike sa Kraljevskog kolejdža u Londonu, dr. Georgisom Samarasom, koji je donošenje zakona nazvao "hrabrim političkim potezom" koji bi mogao imati utjecaj i na druge društvene platforme.

Umjesto reguliranja društvenih platformi, samo ih se riješite, prokometirao je dr. Samaras za CNN.

Slika nije dostupna Pala prva konkretna zabrana: U ovoj državi od 1.1.2024. više nema TikToka

Podsjetimo, TikTok je već "protjeran" sa službenih uređaja vladinih zaposlenika u brojnim zemljama (od SAD-a, preko Novog Zelanda, do zaposlenika Europske komisije i NATO-a).

Kineska reakcija: To bi vam se moglo obiti o glavu

Nije bilo potrebno dugo čekati na kineski odgovor na izglasavanje američkog zakona. Glasnogovornik TikToka bio je jasan - to je zabrana. 

Ovaj proces je bio tajan i račun je bio zakrčen iz jednog razloga: to je zabrana, rekao je glasnogovornik TikToka u izjavi. Nadamo se da će Senat razmotriti činjenice, saslušati svoje birače i shvatiti utjecaj na gospodarstvo, 7 milijuna malih poduzeća i 170 milijuna Amerikanaca koji koriste naše usluge.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova istaknuo je kako se radi o "činu maltretiranja" koji bi se "Americi mogao obiti o glavu", prenosi CNN.

Glasnogovornik ministarstva, Wang Webin, optužio je SAD da "pribjegava maltretiranju" kada ne može uspjeti u poštenom natjecanju, rekavši da bi takva praksa poremetila tržišne operacije, potkopala povjerenje ulagača i sabotirala globalni gospodarski poredak.

Podsjetimo, kinesko ministarstvo trgovine još je prošle godine objavilo da će se, odlučno suprotstaviti, bilo kakvoj prisilnoj prodaji TikToka.

Prodaja ili oduzimanje TikToka uključuje izvoz tehnologije, a postupci administrativnog licenciranja moraju se provoditi u skladu s kineskim zakonima i propisima, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva trgovine u ožujku prošle godine. 

Kako će reagirati korisnici?

TikTok u SAD-u ima oko 170 milijuna korisnika, koji sigurno neće mirno sjediti i čekati rasplet situacije. Posljednji put kad je bilo govora o zabrani TikToka, korisnici su se angažirali i počeli ostavljati negativne komentare u trgovinama aplikacijama o (tada) službenoj aplikaciji predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Navala je bila tolika da je Apple u jednom trenutku morao resetirati sve komentare. 

S obzirom na to da su i Biden i Trump ponovno u predkampanji za predsjedničke izbore, bit će zanimljivo vidjeti za kakvu će se reakciju odlučiti korisnici sada. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti