Američki senator usprotivio se zabrani: "Svaka optužba za prikupljanje podataka koja se pripisuje TikToku može se pripisati i domaćim tehnološkim tvrtkama"

Želimo li doista oponašati kineske zabrane govora?... Bit ćemo poput Kine i zabraniti govor kojeg se bojimo?, pitao je senator.

Hina | 30.03.2023. / 12:07

Društvena mreža TikTok
Društvena mreža TikTok - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

 Američki republikanski senator Rand Paul u srijedu je blokirao pokušaj ubrzane zabrane popularne kineske aplikacije TikTok koju koristi više od 150 milijuna Amerikanaca te je izrazio zabrinutost zbog slobode govora i neujednačenog tretmana društvenih medija.

Mislim da se trebamo čuvati onih koji koriste strah kako bi nagovorili Amerikance da se odreknu svojih sloboda. Svaka optužba za prikupljanje podataka koja se pripisuje TikToku također se može pripisati domaćim velikim tehnološkim tvrtkama, rekao je Paul u Senatu.

Zabrana, ilustracija Sve više zemalja zabranjuje popularnu društvenu mrežu na službenim uređajima

Republikanski senator Josh Hawley je tražio jednoglasan pristanak za zakon o zabrani TikToka.

Zakon štiti američki narod i šalje poruku komunističkoj Kini da nas se ne može kupiti, izjavio je Hawley i dodao da aplikacija špijunira Amerikance.

Ako republikanci žele kontinuirano gubiti izbore cijelu generaciju, trebali bi usvojiti ovaj zakon o zabrani TikToka - aplikacije za društvene mreže koju koristi 150 milijuna ljudi, prvenstveno mladih Amerikanaca, upozorio je Paul. Želimo li doista oponašati kineske zabrane govora?... Bit ćemo poput Kine i zabraniti govor kojeg se bojimo?

Predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy je prošli tjedan rekao kako očekuje da će Zastupnički dom preuzeti na sebe izradu zakona za TikTok, ali još nije određeno kada. Također, još nije jasno kako će izgledati konačni zakon za TikTok.

TikTok, ilustracija Zašto je popularna društvena mreža odjednom postala problem? Kritičari navode četiri glavna razloga

Mali, ali rastući broj demokrata i republikanaca izrazio je zabrinutost, navodeći slobodu govora i druga pitanja. Usprotivili su se zakonu o regulaciji TikToka jer smatraju da je preopširan.

Izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chew, prošlog se tjedna pojavio pred Kongresom i suočio se s teškim pitanjima povezanim s brigom za nacionalnu sigurnost zbog aplikacije koja je u vlasništvu ByteDancea.

Demokratska zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez se u petak putem TikTok videa usprotivila zabrani TikToka, nazvavši je "bez presedana" i rekla da Kongres nije dobio povjerljive TikTok brifinge.

Jednostavno mi se ne čini u redu, rekla je.

Prošli tjedan su se tri demokrata u Zastupničkom domu protivila zabrani TikToka, kao i udruženja za slobodu govora poput Američke unije za civilne slobode.

Djevojčica s pametnim telefonom, ilustracija Hoće li SAD zabraniti jednu od najpopularnijih društvenih mreža?

Ranije ovog mjeseca, Bidenova administracija je zahtijevala od kineskih vlasnika TikToka da se oslobode svojih udjela ili će se suočiti sa zabranom SAD-a. Američki sudovi su još 2020. blokirali pokušaje tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa da zabrani TikTok.

Iz TikToka kažu da su potrošili više od 1,5 milijardi dolara na rigorozne napore kako bi osigurali sigurnost podataka i odbacuju optužbe za špijuniranje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti