Hoće li SAD zabraniti jednu od najpopularnijih društvenih mreža?

Mnogi američki zastupnici smatraju platformu za kratke i viralne videosnimke u vlasništvu grupacije Chinois ByteDance, prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Hina | 08.03.2023. / 08:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Sjedinjene Države su u utorak napravile važan korak prema zabrani veoma popularne aplikacije TikToka putem projekta koji ima potporu Bijele kuće, u prilikama kada raste nepovjerenje Zapada prema kineskoj društvenoj mreži.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u priopćenju da je "pljeskom" dočekao nacrt zakona koji je tog dana upućen u Kongres, a među ostalim omogućuje zabranu aplikacija poput TikToka.

Mladi surfaju po mobitelima, ilustracija Bijela kuća traži od saveznih agencija da zabrane popularnu društvenu mrežu na svojim uređajima

Tekst koji su predložili demokratski i republikanski senator, "omogućit će američkoj državi da spriječi neke strane zemlje da se koriste tehnološkim uslugama (...) na način koji ugrožava povjerljive podatke Amerikanaca i našu nacionalnu sigurnost", napisao je savjetnik Bijele kuće.

Mnogi američki zastupnici smatraju platformu za kratke i viralne videosnimke u vlasništvu grupacije Chinois ByteDance, prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Zabrinuti su, poput sve većeg broja zapadnih vlada, da bi Peking preko te aplikacije mogao pristupiti podacima korisnika iz cijelog svijeta, što TikTok godinama niječe.

Konkretno, nacrt zakona nazvan "Restrict act" daje ministarstvu trgovine veće ovlasti za zabranu te aplikacije.

Društvena mreža TikTok - 2 TikTok izbačen sa službenih uređaja u Europskoj komisiji

Zabraniti aplikaciju značilo bi "ukinuti slobodu govora" milijuna Amerikanaca, negoduje TikTok koji tvrdi da u Sjedinjenim Državama ima više od sto milijuna korisnika.

Bijela kuća je još krajem veljače naredila saveznim ustanovama da u roku od 30 dana uklone TikTok sa svojih pametnih telefona, na temelju zakona koji je početkom siječnja potpisao Joe Biden.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti