Aplikacija za dijeljenje video sadržaja u vlasništvu kineske kompanije Byte Dance, TikTok se našao na udaru američkih zakonodavaca koji tu aplikaciju smatraju prijetnjom nacionalnoj sigurnosti te je njezino korištenje krajem prosinca već zabranjeno na svim službenim uređajima u nadležnosti Zastupničkog doma SAD-a.

Direktorica Ureda Shalanda Young je od saveznih agencija zatražila da "ukinu i zabrane instaliranje aplikacije" na uređajima i sustavima u njihovom posjedu ili uređajima kojima upravljaju te da "zabrane internetski promet" sa svojih uređaja prema toj aplikaciji.

Društvena mreža TikTok - 2 TikTok izbačen sa službenih uređaja u Europskoj komisiji

Ova zabrana dolazi četiri dana nakon što je Europska komisija naredila svojim službenicima da uklone TikTok sa službenih i privatnih mobitela, navodeći kao razlog "zaštitu" institucije, tj. brigu o zaštiti podataka.

Kako bi zaštitio podatke Komisije i povećao svoju kibernetičku sigurnost, upravni odbor Europske komisije odlučio je suspendirati aplikaciju TikTok na korporativnim uređajima i privatnim uređajima registriranim na Komisijinoj usluzi za mobilne uređaje, priopćila je tada Komisija.

I kanadska vlada je danas najavila zabranu korištenja TikToka na mobilnim uređajima svojih zaposlenika, navodeći kao razlog "neprihvatljivu razinu rizika" za privatni život i sigurnost.

Indija je još 2020. zabranila upotrebu kineskih aplikacija.

S više od milijardu korisnika diljem svijeta, uključujući preko 100 milijuna Amerikanaca,TikTok je, prema istraživanju agencije We Are Social, na šestom mjestu najpopularnijih društvenih mreža.

TikTok je studenome poriznao da neki zaposlenici u Kini mogu doći do podataka europskih korisnika te da su neki zaposlenici na taj način pratili novinare, ali da kompanija odlučno tvrdi da kineska vlada nema niti pristup niti kontrolu nad tim podacima.

TikTok TikTok seli podatke europskih korisnika u Europu

Bivši američki predsjednik Donald Trump pokušao je 2020. godine blokirati nove korisnike da preuzimaju TikTok, ali je nova administracija predsjednika Joea Bidena u lipnju 2021. bila odustala od te ideje.

ByteDance ističe da zabranu TikToka potiču lažne informacije da aplikacija služi za špijuniranje Amerikanaca. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju