Trump kritizirao popularnu društvenu mrežu: Prijetnja je nacionalnoj sigurnosti, ali bez nje bi neka djeca mogla poludjeti

Kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump rekao je u ponedjeljak da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti, ali da bi zabrana te popularne aplikacije pogodila djecu i ojačala Facebook kojeg je republikanac oštro kritizirao.

Hina | 12.03.2024. / 08:23

Donald Trump ponovno na Fcebooku
Donald Trump ponovno na Fcebooku (Foto: Afp)

Trump je to rekao dok zastupnici ovaj tjedan razmatraju prijedlog zakona koji bi vlasniku TikToka ByteDanceu dao oko šest mjeseci da se odrekne vlasništva popularne aplikacije za kratke videozapise.

Zastupnički dom Sjedinjenih Država trebao bi u srijedu glasovati o zakonu koji kineskom ByteDanceu daje kratak rok za odustajanje od platforme koju koristi 170 milijuna Amerikanaca.

Ako zabranite TikTok, onda će Facebook i drugi, ali uglavnom Facebook, znatno ojačati. Mislim da je Facebook bio vrlo nepošten, rekao je Trump u ponedjeljak za CNBC.

TikTok Prijeti li (opet) TikToku gašenje u SAD-u?

Trump je prethodno kritizirao tvrtku koja se sada zove Meta Platforms jer mu je ukinula pristup Facebooku i Instagramu nakon što je uklonila dvije njegove objave tijekom napada na Kapitol 6. siječnja 2021. godine. Njegovi korisnički računi vraćeni su u veljači 2023.

Trump je također rekao da bi zabrana TikToka mogla utjecati na mlade ljude. Ima puno mlade djece na TikToku koja će poludjeti bez njega. Ima puno lošeg, ali i dobrog kod TikToka, rekao je.

Predsjednik Joe Biden je prošli tjedan rekao da će potpisati zakon koji je resorni odbor Kongresa jednoglasno odobrio.

TikTok, koji kaže da nije i da neće dijeliti podatke američkih korisnika s kineskom vladom, tvrdi da zakon zapravo znači zabranu aplikacije. Nije jasno hoće li Kina odobriti bilo kakvu prodaju i hoće li se TikTok prodati za šest mjeseci.

TikTok EK pokrenula postupak protiv TikToka: Istraživat će koliko su zapravo učinili kako bi zaštitili maloljetnike

Ovaj zakon ima unaprijed određen ishod, a to je potpuna zabrana TikToka u Sjedinjenim Državama. Vlada pokušava lišiti 170 milijuna Amerikanaca ustavnog prava na slobodu izražavanja, priopćila je tvrtka.

Zakon bi ByteDanceu dao 165 dana da se odrekne vlasništva nad TikTokom. Ako to ne učini, trgovine aplikacija kojima upravljaju Apple, Alphabetov Google i drugi ne bi mogle legalno nuditi TikTok niti pružati usluge web hostinga aplikacijama koje kontrolira ByteDance.

Godine 2020. Trump je pokušao zabraniti TikTok i WeChat u kineskom vlasništvu, ali su ga sudovi blokirali.

Aplikacija je vrlo popularna među Amerikancima pa će Zastupničkom domu i Senatu biti teško izglasati predloženi zakon u izbornoj godini. Bidenova kampanja se prošli mjesec pridružila TikToku, a Trumpova nije. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti