Prijeti li (opet) TikToku gašenje u SAD-u?

Prvi je pokušaj gašenja TikToka došao još za vrijeme Donalda Trumpa no nije uspio. Hoće li uspjeti sad?

Martina Čizmić | 08.03.2024. / 14:03

TikTok (Foto: Afp)

Kineski TikTok i američka administracija već dugo nisu u dobrim odnosima. Još otkako je bivši predsjednik Donald Trump zaključio kako TikTok, zato što je u kineskom vlasništvu, ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a te naredio da se njegova američka podružnica proda - naravno, u američke ruke.

No, kako je Trump otišao s vlasti, tako je cijela priča oko TikToka nekako zamrla. Sve do jučer, kad je američki Kongres odobrio prijedlog zakona kojim se nalaže prodaja američke podružnice TikToka ili bi se ta popularna društvena mreža mogla suočiti sa zabranom.

U prijedlogu zakona, u kojem se konkretno spominje ByteDance kao vlasnik, ne postoji nikakva odredba koja bi se odnosila na same korisnike TikToka i njihovu pravnu odgovornost.

Naravno, takva odluka nije naišla na odobravanje milijuna korisnika TikToka u SAD-u. Korisnici aplikacije čak su dobili i obavijest kojom ih se poziva na akciju kako bi se "zaustavilo gašenje TikToka".

Slika nije dostupna Biden povukao Trumpove uredbe o zabrani TikToka i WeChata

Iz TikToka su potvrdili da su odaslali poruku američkim korisnicima, u kojoj ih pozivaju da nazovu svog predstavnika u Kongresu i izraze svoje nezadovoljstvoj prijedlogom zakona.

Predsjednik kongresnog odbora kritizirao je potez TikToka istaknuvši kako su oni, kao kongresnici, obavezni štitit nacionalnu sigurnost SAD-a od "prijetnje koju predstavljaju aplikacije koje kontroliraju strani protivnici".

Najveći američki protivnik nema pravo kontrolirati dominantnu medijsku platformu u SAD-u, istaknuo je predsjednik odbora Mike Gallagher.

Podsjetimo, TikTok se našao na udaru jer su američke vlasti tvrdile da ta mreža i njen vlasnik, ByteDance, imaju veze s Komunističkom partijom Kine. Iz ByteDancea i TikToka su to opovrgnuli.

Prijedlog zakona prokomentirali su kao "prijedlog potpune zabrane" koji će se pogaziti prava milijuna Amerikanaca. Zanimljivo, uz TikTok je stala i Američka unija za građanske slobode koji je to nazvala "skupljanjem jeftinih političkih bodova tijekom izborne godine".

Očekuje se da će se prijedlog zakona na glasanju naći sljedeći tjedan pred Kongresom.

Izvor: BBC

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti