Pala prva konkretna zabrana: U ovoj državi od 1.1.2024. više nema TikToka

Tekst naređuje trgovinama mobilnih aplikacija (Apple i Google) da od 1. siječnja 2024. više ne distribuiraju TikTok.

Hina | 15.04.2023. / 12:05

TikTok (Foto: Afp)

 Američka savezna država Montana donijela je u petak zakon o zabrani TikToka koji će biti teško primjenjiv u postojećem obliku, ali bi mogao potaknuti spremnost Sjedinjenih Država da jednom zauvijek zabrane popularnu platformu kineske grupacije ByteDance.

Zakon SB419 prihvaćen sa 54 glasa (43 su bila protiv), treba još potpisati republikanski guverner te države na sjeverozapadu zemlje koja ima nešto više od milijun stanovnika.

Društvena mreža TikTok - 2 Američki senator usprotivio se zabrani: "Svaka optužba za prikupljanje podataka koja se pripisuje TikToku može se pripisati i domaćim tehnološkim tvrtkama"

Poput mnogih demokratskih i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu, predstavnici Montane misle da platforma kratkih i zabavnih videozapisa koju posjećuje 150 milijuna Amerikanaca, omogućuje Pekingu da špijunira i manipulira korisnicima.

Tekst naređuje trgovinama mobilnih aplikacija (Apple i Google) da od 1. siječnja 2024. više ne distribuiraju TikTok.

Tako je Montana postala prva američka država koja je donijela zakon o zabrani TikToka. No on će se sigurno pokušati osporiti na sudu i mali su izgledi da će se primjenjivati u sadašnjem obliku.

O ustavnosti teksta odlučit će sud. Nastavljamo borbu za korisnike i kreatore TikToka u Montani, rekla je službena predstavnica aplikacije uoči glasovanja.

TikTok godinama niječe optužbe za špijunažu u korist Kine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti