Američki znanstvenik osmislio je revolucionaran način za apsorpciju CO2 iz zraka - pomoću mehaničkih stabala

Za svoj sustav mehaničkih stabala, hvatača CO2, Lackner je od američkog Ministarstva za energetiku dobio 2,5 milijuna dolara u srpnju 2021. godine

Martina Čizmić | 24.01.2022. / 13:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici godinama pokušavaju riješiti problem prekomjernog ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu, kako bi se njegovim uklanjanjem ublažio razvoj klimatskih promjena i zagrijavanje Zemlje.

No, prijedlozi koje su do sad imali, pokazali su se nedovoljno učinkovitima. Hoće li nova ideja koja dolazi sa Sveučilišta Arizona State to promijeniti?

Slika nije dostupna Nastave li oceani upijati CO2 iz atmosfere do krajnjih granica, mora će umrijeti: "Tko uopće želi mrtvo more? Ljudi dolaze vidjeti život"

U intervjuu koji je dao za The Conversation, profesor Klaus Lackner, pionir u izvlačenju i skladištenju ugljičnog dioksida iznio je zanimljivu ideju - izgradnju mehaničkih stabala koja bi s puno većom učinkovitošću izvlačila ugljični dioksid iz zraka i skladištila ugljik.

Radi se o visokim vertikalnim stupovima sastavljenim od diskova koji su premazani kemijskim spojem, široki oko 2,5 metra u promjeru, dok bi diskovi bili razmaknuti oko pet centimetara jedni od drugih. Izgledala bi poput hrpe ploča naslaganih jedne na druge, rekao je prof. Lackner u intervjuu.

Pojasnio je i sam princip izvlačenja ugljičnog dioksida iz zraka.

Kako zrak prolazi između diskova, njihova površina bi apsorbirala CO2. Nakon dvadesetak minuta, kad se diskovi napune, spustili bi se u posudu koja bi se nalazila u podnožju. Potom bi bili potopljeni u vodu i paru kako bi otpustili CO2 u zatvorenom prostoru, pojasnio je prof. Lackner.

Slika nije dostupna Industrije koje se rijetko spominju kao zagađivači su među najvećim emiterima CO2, evo gdje po tom pitnaju stoji i Hrvatska

Za svoj sustav mehaničkih stabala, hvatača CO2, Lackner je od američkog Ministarstva za energetiku dobio 2,5 milijuna dolara u srpnju 2021. godine. U to vrijeme Lackner je planirao izgraditi tri farme mehaničkih stabala, koje bi izvlačile oko 1000 tona CO2 dnevno. U intervjuu je otkrio kako bi se prva od tih farmi u pogon mogla pustiti već u travnju ove godine.

Ono što Lacknerovo rješenje čini drugačijim od drugih je činjenica da koristi manje energije i fokusira se na skladištenje ugljika. Naime, kako je sam istaknuo, bolje i stabilnije skladištenje ugljika je ključno, jer bi u protivnom u budućnosti mogli imati još veći problem, ako loše skladišteni ugljik "pobjegne" u atmosferu.

Slika nije dostupna Najveće postrojenje za apsorpciju CO2 na svijetu kreće u borbu s globalnim zatopljenjem

Moglo bi proći i desetljeće ili dva da se nova tehnologija prihvati, ali ako tome pridodamo i ekonomsku komponentu, prihvaćanje će ići brže, istaknuo je dr. Lackner.

Izvor: The Conversation

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti