Američko ratno zrakoplovstvo traži iduću generaciju "lovca ubojice": Evo koje karakteristike mora imati novi dron

Američko ratno zrakoplovstvo traži financijski održiv dron, ako je moguće i dovoljno jeftin da se smatra potrošnim.

Branimir Vorša | 08.06.2020. / 09:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Američko ratno zrakoplovstvo traži od kompanija da predstave ideje za novu generaciju takozvanog lovca ubojice (Hunter-killer) drona, koji bi zamijenio dosad uspješni MQ-9 Reaper dron. Osim što traže zamjenu, novi dron trebao bi imati u sebi tehnologiju umjetne inteligencije, a s druge strane biti dovoljno jeftin da se može smatrati potrošnim.

Službeno, u informaciji objavljenoj na stranicama američke vlade, stoji da je krenulo prihvaćanje ideja za "iduću generaciju UAS ISR/Strike platforme", odnosno unaprijeđenog bespilotnog zračnog sustava koji ima sposobnosti izviđanja, nadzora i umjetne inteligencije.

Tvrtke koje prijave svoje ideje trebale bi nuditi autonomiju, AI, strojno učenje, digitalni inženjering, sustav otvorenih misija (OMS) i bespilotnu tehnologiju. Navedeni uvjeti zapravo su samo bitniji dio ukupnih značajki koje bi novi ratni dron trebao imati.

Sustav otvorenih misija osmišljen je tako da je modularan i jednostavno nadogradiv tijekom životnog vijeka samog sustava. Digitalni inženjering omogućuje developerima da simuliraju nove komponente kroz računalne modele i prije njihova razvoja.

Američko ratno zrakoplovstvo ističe da se developere potiče da uzmu u obzir ili preuzmu program Skyborg Istraživačkog laboratorija američkog ratnog zrakoplovstva (AFRL) kao primarno UAS autonomno rješenje za iduću generaciju udarnog drona.

Program Skyborg službeno je pokrenut u svibnju, a cilj mu je upariti AI s pilotima ratnih zrakoplova.

Ipak, nova generacija američkih dronova ubojica ne očekuje se u borbenoj primjeni prije 2031. godine.

Američka bi vojska rado zamijenila dronove Reaper jer su u dva navrata 2019. godine te dronove oborili tehnološki inferiorni protivnici, odnosno jemenski Huti, koje podupire iranska vlada.

Njih se lagano obara i kad se napravi novi sustav, pripremamo se za gašenje proizvodne linije Reapera, gradnju nove generacije sustava, pojašnjava dr. Will Roper, zamjenik tajnika američkog ratnog zrakoplovstva.

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti