'Amerika je izgubila prvi cyber rat'!

Hakerski napad na Sony i otkazivanje filma 'Intervju' veliki su udar na SAD koji je izgubio svoj prvi cyber rat – sada je pitanje na koji će način Amerikanci odgovoriti

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.12.2014. / 08:50

'Amerika je izgubila prvi cyber rat'!

Iako još nema nikakvih službenih informacija oko izvora napada na Sony, čini se da su u SAD-u uvjereni da iza njih stoji Sjeverna Koreja, a ono što je posebno zabrinjavajuće jest da je ovo 'najveći cyber napad na neku kompaniju sa sjedištem u ovoj zemlji'. Nakon napada na računalni sustav Sony Picturesa i objave brojnih privatnih dokumenata ove kompanije, hakeri su zbog filma 'Intervju' čak zaprijetili i terorističkim napadima na kinematografe u kojima se trebao prikazivati ovaj film, zbog čega je na kraju premijera ovog filma i otkazana (iako nije bilo konkretnih dokaza da netko zaista priprema teroristički napad na kina u SAD-u). Ako iza ovog napada i ovih prijetnja zaista stoji Sjeverna Koreja, američka je vlada sada u poziciji da mora reagirati na ove prijetnje i napade te još nije poznato što će Amerikanci poduzeti.

Američki političar Newt Gingrich smatra da su potezi Sjeverne Koreje 'ratni čin' te je na Twitteru objavio kako se 'nitko ne treba zavaravati' jer je 'Amerika izgubila prvi cyber rat'. Kako prenose na Business Insideru, Rob Lowe, jedan od glumaca u 'Intervjuu' (komediji u kojoj Amerikanci pripremaju atentat na sjevernokorejskog diktatora), usporedio je povlačenje ovog filma iz kinematografa sa situacijom uoči Drugog svjetskog rata kada je Velika Britanija dopustila nacističkoj Njemačkoj prisvajanje teritorija susjednih zemalja. Dodao je i kako je ovo potpuna pobjeda hakera, na što mu je putem Twittera Gingrich odgovorio kako to nije pobjeda hakera, već pobjeda terorista i Sjeverne Koreje.

Ako iz SAD-a i službeno optuže Sjevernu Koreju za ovaj napad, bit će zanimljivo vidjeti koje će mjere poduzeti protiv ove zemlje. Inače, prijašnjih godina mnogi su sigurnosni stručnjaci za najveće cyber napade optuživali upravo SAD čije su cyber jedinice, navodno u suradnji s Izraelom, razvile viruse s kojima su napali iranska nuklearna postrojenja.

Foto: AFP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti