Amerikanci masovno brišu fotografije i videozapise njihovih aktivnosti u Afganistanu

Brišu sadržaj kako bi Afganistance koji su surađivali s njima i pomagali im, a koji su prikazani na slikama i videozapisima, spasili od talibana.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.08.2021. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom svog dugogodišnjeg boravka u Afganistanu američka vojska i NATO surađivali su s velikim brojem ljudi, a zajedničke aktivnosti ponekad su fotografirali i snimali te objavljivali na društvenim mrežama i internetu. Nakon što su Amerikanci digli sidro iz Afganistana, osobe koje su im pomagale i surađivale s njima sada su u velikoj opasnosti jer, usprkos najavama iz talibanskih redova o oprostu, nitko ne može biti siguran da neće doći do osvete. Mrežom već kruže priče kako talibani kucaju na vrata osobama koje su surađivale sa SAD-om za što, zahvaljujući brojnim objavljenim člancima, fotografijama i videozapisima postoje i brojni dokazi.

Slika nije dostupna S pomoću umjetne inteligencije američka vojska moći će predvidjeti poteze neprijatelja?

Američka vojska, razne agencije i zemlje članice NATO-a koje su sudjelovale u intervenciji u Afganistanu počeli su s masovnim brisanjem sadržaja s interneta. Tako žele zaštititi Afganistance koji su ostali u toj zemlji, a s njima su godinama surađivali i sada im prijeti opasnost od zatvora ili smrti. Kako je novinarima rekao glasnogovornik State Departmenta Ned Price, brisanje sadržaja s interneta, odnosno online dokaza suradnje Afganistanaca s vojskom za njih je trenutačno proces od najveće važnosti.

S obzirom na to da je brzo povlačenje Amerikanaca iz Afganistana pratio kaos i neočekivano brzi napredak talibana koji su gotovo preko noći došli do Kabula, brojni Afganistanci koji su surađivali sa savezničkom vojskom nisu uspjeli pobjeći, niti na vrijeme ukloniti dokaze onoga što su radili posljednjih dvadesetak godina.

Slika nije dostupna Američka vojska ima ambiciozan plan: Žele slati vojsku i opremu bilo gdje na planetu unutar sat vremena, evo kako to planiraju i učiniti

S masovnim brisanjem sadržaja počele su i druge zemlje članice NATO-a pa je tako sa službenog kanala NATO-a na YouTubea izbrisan dio videozapisa, dok je njihova organizacija za podršku i obuku afganistanske vojske Resolute Support Mission u potpunosti izbrisala profil na Twitteru. Nije teško zaključiti da je takav sadržaj samo mali dio dokaza o aktivnostima i suradnji dijela Afganistanaca s vojskom te da su tijekom proteklih dvadesetak godina snimljene i na raznim stranicama, kanalima i profilima objavljene brojne fotografija i videozapisi koje bi talibani mogli iskoristiti za osvetu protiv ljudi koji nisu napustili, tj. nisu mogli napustiti svoju zemlju.

Izvor: Vice

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti