Amerikanci odobrili novi antibiotik otkriven u Zagrebu

Premixed Vancomycin Injection in RTU infusion bag trenutno se proizvodi u Danskoj i Švicarskoj, s daljnjim planovima za proizvodnju u SAD-u.

Martina Čizmić | 06.03.2019. / 07:53

Kemijski laboratorij (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je uporabu antibiotika namijenjena liječenju opasnih bolničkih infekcija, koji je otkriven u zagrebačkoj tvrtki Xellia Pharmaceuticals, objavili su iz te tvrtke.

Farmaceutski pripravak pod nazivom "Premixed Vancomycin Injection in a Ready-to-Use infusion bag" omogućava u praksi značajno lakšu primjenu vrlo važnog antibiotika u terapiji opasnih bolničkih infekcija jer se u njemu vankomicin prvi put javlja u obliku gotove infuzijske otopine spremne za korištenje, koja je stabilna na sobnoj temperaturi punih 16 mjeseci.

Do sada se vankomicin pripremao iz praškastih injekcija, što je oduzimalo vrijeme medicinskom osoblju, davalo otopinu stabilnosti svega 12 do 24 sata na sobnoj temperaturi te uvodilo mogućnost neželjenih pogrešaka u proceduri, što u određenom broju slučajeva može uzrokovati neadekvatno liječenje teško oboljelih pacijenata, kaže se u priopćenju.

Predsjednik Uprave Xellije u Hrvatskoj Aleksandar Danilovski izrazio je zadovoljstvo otkrićem koje će dati veliki doprinos liječenju pacijenata i naglasio da se radi o hrvatskoj inovaciji za svjetsko tržište.

Nositeljice patenata su zagrebačke znanstvenice Ivona Jasprica, Katarina Alilović i Sabina Keser.

U različitim fazama projekta dužeg od pet godina sudjelovalo je više od 150 istraživača, od kojih je većina iz zagrebačkog centra. Zagreb je na taj način potvrdio status jednog od svjetskih centara u kojima je moguć razvoja novog lijeka od početne ideje do stavljanja u prodaju, kazao je.

Premixed Vancomycin Injection in RTU infusion bag trenutno se proizvodi u Danskoj i Švicarskoj, s daljnjim planovima za proizvodnju u SAD-u. Prve komercijalne pošiljke lijeka upućene su u SAD, a njihova se primjena u američkim bolnicama očekuje u travnju.

Sličnu prijavu tvrtka će uputiti i Europskoj agenciji za lijekove, što je preduvjet za stavljanje proizvoda na hrvatsko tržište.

Xellia Pharmaceuticals globalna je farmaceutska tvrtka specijalizirana i usmjerena na antiinfektivne lijekove i inovativne farmaceutske proizvode namijenjene za liječenje ozbiljnih i smrtonosnih infekcija uzrokovanih otpornim mikroorganizmima sa sjedištem u Kopenhagenu.

Zagrebački centar za istraživanje i razvoj osnovan je 2011. godine i čini ga 120 zaposlenika, većinom znanstvenika raznih profila s područja biomedicinskih, prirodnih i biotehničkih znanosti obrazovanih na hrvatskim sveučilištima, stoji u priopćenju.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti