Amerikanci razvijaju pametnu dimnu zavjesu koja će zaslijepiti samo neprijateljsku vojsku

Odabrano je nekoliko američkih sveučilišta za istraživanje, razvoj i testiranje sredstava koja zadovoljavaju zadane kriterije za posebnu dimnu zavjesu.

Branimir Vorša | 29.08.2022. / 09:52

Coded Visability dimna zavjesa, ilustracija
Coded Visability dimna zavjesa, ilustracija (Foto: darpa.mil)

Američka Agencija za napredna istraživanja u obrani (DARPA) radi na 'plaštu nevidljivosti' napravljenom od sredstava nalik dimu, koji će sakriti američke vojnike od neprijatelja i koji bi zamijenio kontroverzni bijeli fosfor koji ima katastrofalne posljedice u kontaktu s ljudskom kožom.

Novo ratno oruđe je još uvijek u ranoj fazi istraživanja, ali taj 'dim' bi se mogao sastojati od tekućeg aerosolnog spreja ili inženjerskog materijala. DARPA navodi da će takva sredstava biti raspoređena na specifične načine kako bi omogućili jednosmjeran pogled kroz oblak.

Xaver-1000 Nova izraelska vojna tehnologija omogućuje specijalcima da vide kroz zidove

Američka vojska koristi bijeli fosfor za stvaranje dimne zavjese, ali on uzrokuje ozbiljne opekline nakon kontakta s kožom koje mogu trajati i do osam sati, što ga čini opasnim, kako za američke vojnike, tako i za civile uhvaćene u borbenoj zoni.

DARPA-ino novo sredstvo za skrivanje trebalo bi biti sigurno ne samo za doticaj, već i za udisanje. Trenutačni takvi kemijski spojevi zahtijevaju korištenje zaštitnih maski na terenu. Program, nazvan Coded Visibility (CV), započeo je u srpnju 2022. godine i trebao bi trajati sljedeća 54 mjeseca.

DARPA je odabrala nekoliko američkih sveučilišta za istraživanje, razvoj i testiranje sredstava za skrivanja koji zadovoljavaju njezine kriterije. To uključuje razvoj novih sredstava sastavljenih od višestrukih čestica s prilagođenim svojstvima, podesivih čestica i demonstraciju sposobnosti pasivnog asimetričnog vida u laboratorijskim, pilotskim i terenskim testovima.

U oba tehnička područja, timovi će također razviti nove alate za modeliranje i simulaciju za projektiranje oblaka i procjenu performansi u odnosu na senzore.

Tenk, ilustracija Britanska vojska želi učiniti svoje tenkove pametnijima pomoću - kvantnih računala

Timovi koje smo odabrali imaju za cilj razviti nove vrste neopasnih sredstava satavljenih od čestica koje se mogu prilagoditi za pružanje asimetrije, to jest omogućiti snagama SAD-a i saveznika da vidi neprijatelja u jednom smjeru, a da ga protivnik istovremeno ne može vidjeti, pojašnjava Rohith Chandrasekar, voditelj CV programa u DARPA-inom Uredu za obrambene znanosti.

Pristup pasivne asimetrije vjerojatno će zahtijevati više posebnih materijala raspoređenih na specifične načine kako bi se omogućio jednosmjerni vid kroz oblak. Također istražujemo fundamentalniji izazov demonstracije aktivne asimetrije, koja zahtijeva samo jedno takvo sredstvo, ali koje se može podesiti u stvarnom vremenu kako bi se potencijalno omogućila dinamička kontrola njegovih svojstava nakon postavljanja iu suradnji sa senzorima, dodao je Chandrasekar.

Kineski ratni brod Razotkrivena velika tajna Kine, ovime će postati istinska globalna vojna sila

Cilj DARPA-inog projekta je eliminirati korištenje bijelog fosfora, koji je korišten i 2019. godine u Siriji.

Izvor: Daily Mail
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti