Amerikanci šire pritisak na Kinu: S Nizozemcima dogovaraju zabranu izvoza ključnog dijela proizvodnje čipova

SAD je otišao i korak dalje, zabranivši domaćim kompanijama i održavanje opreme u kineskim tvornicama koje koriste sofisticiranu tehnologiju.

Hina | 06.04.2024. / 07:58

Proizvodnja čipova, ilustracija
Proizvodnja čipova, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Kabinet američkog predsjednika Joe Bidena sprema se od Nizozemske zatražiti da zabranu izvoza strojeva za proizvodnju sofisticiranih čipova u Kinu proširi i na usluge njihovog održavanja, rekla su dva upućena izvora.

Dužnosnik američkog ministarstva trgovine Alan Estevez trebao bi se sljedećeg ponedjeljka u Nizozemskoj sastati s predstavnicima nizozemske vlade i proizvođača strojeva za proizvodnju čipova ASML kako bi razgovarali o ugovorima o održavanju, rekli su izvori.

Washington možda želi razgovarati i o proširenju popisa kineskih proizvođača kojima ne bi trebalo prodavati određene strojeve, rekao je jedan od izvora.

Kineski čip, ilustracija Amerikanci šire listu kineskih proizvođača naprednih čipova koje će sankcionirati

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je sastanak, ali nije preciziralo o čemu će se razgovarati.

Komunikacija Nizozemske s partnerima u pravilu je dobra, a primjer je i sastanak dužnosnika, zakazan u ponedjeljak, poručili su iz ministarstva.

Ministarstvo trgovine i ASML odbili su komentirati.

Washington je još prošle godine zabranio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, a uvjerio je i Japan i Nizozemsku da zabrane izvoz određenih tehnologija za njihovu proizvodnju.

Nizozemska je ograničila izvoz strojeva koji koriste tehnologiju dubokog ultraljubičastog zračenja (DUV) i poništila je dio jedne dozvole, što po proizvođaču ASML-u utječe na mali broj njegovih kupaca u Kini.

SAD je otišao i korak dalje, zabranivši domaćim kompanijama i održavanje opreme u kineskim tvornicama koje koriste sofisticiranu tehnologiju.

Čipovi Nizozemska pokušava zadržati proizvođača opreme za čipove

Zabrana usluga održavanja strojeva mogla bi biti bolnija za nizozemskog diva budući da oni iziskuju kontinuirani servis. Kina je lani s udjelom u prihodu od 29 posto zauzimala drugo mjesto na ljestvici ASML-ovih tržišta, nakon Tajvana.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu priopćilo je da se Peking protivi američkom "rastezanju" koncepta nacionalne sigurnosti i korištenju "izlika kako bi s druge zemlje prisililo da se uključe u (američku) tehnološku blokadu Kine".

Dužnosnik američkog ministarstva trgovine rekao je da od saveznika traže da domaćim kompanijama zabrane održavanje određenih alata za izradu čipova u kineskim pogonima.

Surađujemo s našim saveznicima kako bismo utvrdili što je važno održavati, a što ne, rekao je Estevez prošli tjedan na konferenciji o kontroli izvoza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti