Analiza HUP-a pokazala velik potencijal: Domaća ICT industrija raste brže od prosjeka EU, a planovi su još ambiciozniji

ICT industrija trenutno ima udio od gotovo šest posto u BDP-u Hrvatske, a cilj je taj udio udvostručiti.

Martina Čizmić | 09.10.2023. / 08:42

Ekonomska kava HUP-a (Foto: HUP ICT)

Hrvatski ICT sektor već godinama bilježi stabilan rast i pokazao se kao jedan od sektora koji je bio otporan na poremećaje na tržištu tijekom pandemije i usporavanja gospodarstva. 

To dokazuju i podaci koji su predstavljeni na Ekonomskoj kavi Hrvatske udruge poslovaca. Tako je udio ICT sektora u BDP-u u Hrvatskoj znatno veći od prosjeka u EU i iznosi gotovo šest posto. Stoga ne iznenađuje da su ga u HUP-u označili kao sektor koji ima ključnu ulogu u gospodarskom razvoju zemlje. 

Dodali su kako sektor postaje sve važniji pokretač gospodarskog rasta Hrvatske, s mogućnošću da postane ključni faktor u ubrzanju realne konvergencije nakon priključenja Hrvatske euro području. Zaključak je to analize koju su predstavili Hrvoje Stojić, glavni ekonomist HUP-a i Hrvoje Balen, predsjednik HUP-ICT udruge.

Panel o digitalnoj budućnosti Hrvatske Hrvatska ima idealne uvjete da bude ICT i transportni hub Europe, a i u AI prilično dobro stojimo

Sektorska analiza pokazala je kako je izvoz usluga računalnog programiranja i povezanih djelatnosti impresivno porastao, premašujući 1,6 milijardi eura, čineći značajan udio u ukupnom izvozu naše zemlje. SAD postale su glavno izvozno tržište, zajedno s Njemačkom, Ujedinjenim Kraljevstvom i Švedskom. ICT se pokazao kao jedan od najotpornijih sektora u pandemiji, energetskoj krizi, tehnološkim promjenama i ostalim izazovima. Povećanje prihoda i profitabilnosti ovog sektora utjecalo je pozitivno na poslovanje, te je osnažilo povjerenje u njegov potencijal.

Novo izdanje Ekonomske kave HUP-a održano je u Infobipovom kampusu u Zagrebu, a organizirana je i panel diskusija na kojoj je sudjelovao ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, suosnivač i operativni direktor Infobipa Roberto Kutić, član Uprave i glavni direktor za korporativne poslove Hrvatskog Telekoma i dopredsjednik HUP-ICT udruge Siniša Đuranović, suosnivač Sofascorea Ivan Bešlić te suosnivač i član uprave CROZ-a Krešimir Mudrovčić.

Ukupni prihod hrvatske ICT industrije dosegao je lani 7,2 milijardi eura (10,7 posto BDP-a), što je 16,9 posto više nego u 2021., te predstavlja gotovo 5 posto ukupnog prihoda nefinancijskog dijela ekonomije zemlje. Štoviše, prihod segmenta računalnog programiranja i povezanih djelatnosti dosegao je 3,5 milijardi eura (5,2 posto BDP-a), što je 24,5 posto više nego u 2021. ili 2,5 posto ukupnog prihoda nefinancijskog dijela ekonomije. Članice HUP ICT-a u 2023. očekuju rast prihoda od 10 - 15 posto, a u srednjem roku, do 2026., anketirani očekuju rast od 10 - 20 posto godišnje.

Broj zaposlenih u ICT industriji u 2022. dosegnuo je više od 50 tisuća, a broj poduzetnika u ICT iznosi više od 8 tisuća. Također, analiza je pokazala kako ICT sektor ima značajan porast zaposlenosti, u prvih osam mjeseci 2023. godine čak više od 10 posto. O značaju ove industrije govori i podatak kako naša dva "jednoroga" Infobip i Rimac, čine čak 4,1 posto hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

ICT, ilustracija Hrvatska bi, na krilima ICT-a, do 2030. godine mogla ostvariti značajan rast udjela digitalne ekonomije u BDP-u

Kako bi se podržao daljnji razvoj ICT industrije i dostizanje cilja od 13 posto udjela u BDV-u, HUP ICT udruga se zalaže za porezno rasterećenje na rad do razine TOP 5 najkonkurentnijih tranzicijskih zemalja EU, smanjenje poreza na (reinvestiranu) dobit te porezne olakšice za istraživanje i razvoj. Također, zalaže se za poboljšanu imigracijsku politiku s fokusom na privlačenje stranih studenata i visokokvalificiranih radnika. Važnim se smatraju potpore za zapošljavanje i zadržavanje mladih i općenito ICT stručnjaka po uzoru na EU praksu.

HUP ICT udruga istaknula je i potrebu za uklanjanjem nepoštene konkurencije alternativnih oblika prihodovanja, kojima se porezno potiču firme koje nisu uopće registrirane u Hrvatskoj. U cilju daljnjeg kvalitetnog razvoja ICT infrastrukture, potrebno je osigurati postojanje mreža vrlo velikog kapaciteta u RH kao preduvjeta za digitalizaciju javne uprave, gospodarstva i društva uz povećano korištenje obnovljivih izvora energije.

Iz HUP-ICT pozivaju na korištenje potencijala hrvatske ICT industrije za ostvarenje dodatnih benefita i kvalitetnih pomaka u gospodarstvu, javnoj upravi i društvu. Za digitalnu transformaciju hrvatskog gospodarstva potrebno je jačati partnerstvo između tradicionalnih hrvatskih poduzeća i ICT poduzeća koje imaju iskustvo u digitalizaciji, a za ubrzanje tog procesa osigurati bespovratne potpore za digitalizaciju i potpore poduzetnicima za tranziciju na energetski i resursno učinkovito gospodarstvo.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti