Anonymousi objavili rat Islamskoj državi!

Izgubljene živote nitko ne može vratiti, ali u "cyber prostoru" najpoznatija hakerska skupina kreće u osvetu

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 17.11.2015. / 09:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Nakon doista crnog, tragičnog petka 13. studenog, kada je u Parizu ubijeno preko 130 ljudi u terorističkom napadu za koji je odgovornost preuzela takozvana Islamska država (ISIL) više ništa neće biti isto. Divljačkom ludilu koje traje i koje je postalo vjerojatno najveća prijetnja normalnom životu modernog čovječanstva teško je stati na kraj, sve dok ima fanatika koji su spremni prolijevati krv nevinih... Pritom je doista nebitno koja je vjera, nacionalnost, političko opredijeljenje u pitanju, kada ginu civili, onda je zlo definitivno odnijelo pobjedu. Ipak, borba je jedino što preostaje, odustajanje ne dolazi u obzir, koliko god se situacija činila bezizlaznom. 

I dok radikalni džihadisti prijete kako je Pariz tek početak, kako više nitko, nigdje nije siguran, stigla je i nova prijetnja upućena njima. Ovoga puta ne radi se o državničkim objavama ili prijetnjama od strane vojske, tajnih službi i ostalih vladinih "subjekata" diljem svijeta. Oglasila se najpoznatija hakerska skupina na planetu, koja zajednički djeluje pod imenom Anonymous i koja je do sada nebrojeno puta pokazala da ima nevjerojatnu moć, barem u virtualnom svijetu interneta koji je vrlo često ključna platforma na kojoj se dobijaju ili gube ratovi. Anonymousi su tako na YouTube kanalu Daark Vador objavili video u kojem izravno najavljuju rat - Islamskoj državi. 

Uz poruku "očekujte nas", Anonymousi su poslali poruku "pronaći ćemo i goniti svakog džihadistu na svijetu, ne možete se i nećete se sakriti, naći ćemo vas i nećemo vas pustiti. Rat je obljavljen, spremite se na to, očekujte brojne i žestoke cyber napade". Ono što sve, naravno, najviše zanima je li ovo samo patetični pokušaj hakera da privuku pozornost i stanu na stranu dobra ili Anonymousi imaju adute koji bi mogli pomoći u borbi, pa čak i rušenju ISIL-a. Za svakoga tko je malo dublje involviran u tehnološki svijet i internet komunikaciju, dvojbi nema, Anonymousi mogu žestoko udariti po "cyber temeljima" Islamske države i terorista, što bi u konačnici moglo pomoći i u stvarnom ratu protiv njih. 

Više nije nikakva tajna da radikalni džihadisti koriste napredne tehnologije za komunikaciju i pripremanje napada, a Anonymousi imaju znanje, vjerojatno i resurse da "razvale" privatne terorističke mreže za komunikaciju. Također, mogu "provaliti" u privatne profile članova terorističkih ćelija, čime bi ih izložili vlastima i učinili ranjivima. Tu su i DDoS napadi na servere koje koriste teroristi, mogućnost rušenja njihove mrežne infrastrukture i platforme za komunikaciju na globalnom nivou. Zna se i da ISIL vrlo često koristi društvene mreže za regrutiranje novih članova, Anonymousi i na tom polju i te kako imaju "nešto za reći", jer mogu srušiti takve pokušaje. Živimo u vremenima modernog ratovanja, kada se u "cyber" svijetu događaju mnoge, običnim ljudima nezamislive stvari. Hakeri pod imenom Anonymous su tu svakako jedna od "vojski" čija je snaga ogromna i mogu zaprijetiti stvarnim teroristima... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti