Aplikacija koja je osvojila gimnastički svijet: Ideju digitalnog sportskog natjecanja Hrvati su pretvorili u stvarnost

Iako može zvučati komplicirano, takvo je natjecanje ne samo jednostavnije, već i puno jeftinije od dvoranskog.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.08.2024. / 13:45

Elevien (Foto: Elevien)

Tijekom dva olimpijska tjedna puno vremena provodimo uz male ekrane, uživamo u igrama i bodrimo naše sportaše, nadajući se uspjesima i što većem broju hrvatskih medalja. Hrvatska ima brojne kandidate za medalje u različitim sportovima, a među inim, nadamo se uspjesima i u gimnastičkim natjecanjima u kojima su Aurel Benović na preskoku i Tin Srbić na preči među kandidatima za medalju.

Osnivanje Olimpijskih esport igara Nakon zimskih i ljetnih, dobili smo i Olimpijske esport igre: Znamo gdje će se i kad održati prve

Kako bi gimnastiku približili što većem broju ljudi, hrvatski startup Elevien još tijekom pandemije odlučio se na neobičan, ali na kraju se pokazalo iznimno uspješan projekt digitalnog gimnastičkog natjecanja. Iako može zvučati komplicirano, takvo je natjecanje u biti jednostavnije, ali i puno jeftinije od dvoranskog. Kako su objasnili iz Eleviena, sve što gimnastičari trebaju napraviti jest snimiti svoje nastupe iz svojih dvorana mobitelom i učitati ih kroz aplikaciju, unutar koje ih ocjenjuje međunarodni panel sudaca. Nastupe, kao i ocjenjivanje putem aplikacije uživo mogu pratiti obožavatelji gimnastike diljem svijeta, a rezultati se prikazuju gotovo instantno, dok Elevien automatski računa konačne ocjene i prikazuje poredak.

Elevien (Foto: Elevien)

Da je riječ o ozbiljnom i priznatom projektu potvrđuje i podatak s kraja prošle godine kada je održano povijesno prvo 100 posto online gimnastičko natjecanje, ali i dogovorena suradnja sa Svjetskom gimnastičkom federacijom, pa su tako jedino u Elevien aplikaciji dostupna videa i rezultati svake vježbe kvalifikacija ovogodišnjih svjetskih kupova. Uoči Olimpijade Elevien je potvrdio i nastavak suradnje s Europskom gimnastičkom federacijom (European Gymnastics), kojoj je cilj nastavak održavanja redovitih online natjecanja i proširenje njihovog opsega.

Atmosfera na stadionu Gledanje sportskih događaja je dobro za zdravlje, evo i zašto

Ovu gimnastičku aplikaciju koriste i hrvatski sportaši (Filip Ude, Mateo Žugec i Marko Sambolec), a u Elevienu vjeruju kako će značajno utjecati na popularnost i rasprostranjenost gimnastike u cijelom svijetu dok će se sportaši iz manjih i financijski “slabijih” zemalja moći natjecati s najboljima. Ideju digitalnog gimnastičkog natjecanja osmislili su jedan od najboljih trenera gimnastike Vladimir Mađarević i Marko Pipunić. Upravo su oni, zajedno s kreativcima i operativcima iz domaće venture building tvrtke Bornfight, zaslužni za razvoj aplikacije Elevien, čiji je glavni izvršni direktor Tomislav Grubišić.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti