Nakon zimskih i ljetnih, dobili smo i Olimpijske esport igre: Znamo gdje će se i kad održati prve

Dugo se vodila rasprava je li esport zapravo - sport. Ovim potezom sve je riješeno.

Martina Čizmić | 24.07.2024. / 09:59

Osnivanje Olimpijskih esport igara (Foto: MOC/Greg Martin)

 Svijetski sportaši do sad su imali priliku natjecati se na ljetnim i zimskim Olimpijskim igrama. No, nakon mnogo rasprave i natezanja, Međunarodni olimpijski odbor odlučio je popustiti i osnovati još jedne Olimpijske igre. 

Tako će od 2025. godine, svijet moći uživati u pomalo drugačijim Olimpijskim igrama - Olimpijskim esport igrama. 

Kako je istaknuto na 142. sjednici MOO-a u Parizu, održanoj tek nekoliko dana uoči početka ljetnih Olimpijskih igara, nakon 12 godina pregovora s s Nacionalnim olimpijskim odborom (NOO) Saudijske Arabije, odlučeno je da prve Olimpijske esport igre budu održane upravo u toj zemlji.

  Slika nije dostupna Već se šuška o domaćinu prvih Olimpijskih esport igara?

Ovo je doista nova era. Potvrdom zasjedanja MOO-a o osnivanju Olimpijskih esport igara, držimo korak s digitalnom revolucijom. Zajednica esporta, zastupljena u našoj komisiji za esport, s entuzijazmom se uključila u ovu inicijativu. To je još jedan dokaz atraktivnosti olimpijskog brenda i vrijednosti koje zastupa među mladima. NOO Saudijske Arabije će ovom projektu donijeti veliko – ako ne i jedinstveno – iskustvo u polju esporta. Ovo partnerstvo temelji se na Olimpijskoj povelji i olimpijskim vrijednostima, istaknuo je prilikom predstavljanja novih igara predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Podsjetimo, ideja o uključivanju esporta u program Olimpijskih igara prisutna je već dulje vremena. Čak se raspravljalo i o uključivanju nekoliko esport natjecanja u Olimpijske igre u Parizu koje počinju ovaj tjedan. No, od toga se na kraju odustalo, a MOO je donio odluku koja će itekako utjecati na daljnji razvoj esporta i esport natjecanja diljem svijeta.

Esport u Saudijskoj Arabiji već ima bogatu prošlost, uzbudljivu sadašnjost i budućnost koja obećava. A razlog za to je isti razlog zašto ulažemo u sve sportove – naši mladi ljudi. Naša predanost esportu jednostavno je odraz svijeta u kojem žive naši mladi i sada svi imamo priliku zajedno pisati novu olimpijsku povijest. Prilika da se nadahnu novi snovi i nove ambicije za doslovno milijune sportaša diljem svijeta, dodao je princ Abdulaziz bin Turki Al Faisal, ministar sporta i predsjednik Olimpijskog i Paraolimpijskog odbora Saudijske Arabije.

Kako ističu iz MOO, u posljednje dvije godine kroz velike međunarodne turnire, uključujući inauguralni Esports World Cup, Saudijska Arabija je ugostila više od 1.700 elitnih igrača iz više od 80 zemalja. Esport događaji u Saudijskoj Arabiji primili su gotovo četiri milijuna obožavatelja  s dodatnih 1,3 milijarde pregleda iz cijelog svijeta na raznim platformama za streaming. Čak 67 posto stanovništva Saudijske Arabije sebe smatra igračima, a njih 100 profesionalno se bavi esportom.

Thomas Bach U budućnosti bismo mogli, uz Olimpijske imati i Olimpijske esport igre

S obzirom na kratak rok, iz MOO ističu kako će se odmah započeti rad na odabiru grada i mjesta održavanja inauguralnog izdanja Olimpijskih esportskih igara, određenog vremena događaja, naslova koji će biti uključeni, kvalifikacijskog procesa za igrače i daljnjih detalja.

Istodobno, MOO će unutar svoje organizacije stvoriti novu strukturu, jasno odvojenu od organizacijskog i financijskog modela za Olimpijske igre kako bi se pozabavila specifičnom prirodom Olimpijskih esport igara.

MOO je naglasio da će međunarodne federacije koje su već uključene u e-verziju svog sporta koji se razmatra za uključivanje u Olimpijske esport igre biti prvi IOC-ovi partneri. Isto će vrijediti i za nacionalne olimpijske odbore koji već uključuju esport u svoje aktivnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti