Već se šuška o domaćinu prvih Olimpijskih esport igara?

Razgovori o potencijalnom domaćinstvu trebali bi se intenzivirati tijekom ove godine.

Martina Čizmić | 01.01.2024. / 09:33

Esport, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Iako službeno još nisu objavljene, već se šuška o zemlji koja bi ugostila prve Olimpijske esport igre.

Podsjetimo, šef Međunarodnog olimpijskog odbora, Tomas Bach, već je ranije najavio ideju i nastojanja tog tijela da uz klasične Olimpijske igre koje se održavaju svake četiri godine, pokrenu i Olimpijske esport igre koje bi bile fokusirane na videoigre sportskog sadržaja.

Prema neslužbenim informacijama koje je objavila agencija Kyodo, MOO je pozvao Japan da bude domaćin prvih Olimpijskih esport igara koje bi se trebale održati 2026. godine. Inače, Japan je bio domaćin i posljednjih ljetnih Olimpijskih igara koje su, zbog pandemije, umjesto 2020. održane 2021. godine.

Thomas Bach U budućnosti bismo mogli, uz Olimpijske imati i Olimpijske esport igre

Razgovori o potencijalnom domaćinstvu trebali bi se intenzivirati tijekom ove godine, a Japan, u kojem je esport krenuo relativno kasno, ali je sad izuzetno popularan, mogao bi dobiti i ozbiljnog konkurenta u obliku Saudijske Arabije. Naime ta bliskoistočna zemlja planira pokrenuti Svjetsko prvenstvo u esportu, koje bi se održavalo svake godine, a prvo izdanje održalo bi se u ljeto 2024. godine. Ideja ima i potporu saudijske kraljevske obitelji te bi prvenstvo trebalo imati najveći nagradni fond u povijesti.

Ako Japan prihvati domaćinstvo Olimpijskih esport igara 2026. godine, to bi moglo biti drugo veliko esport natjecanje u toj zemlji te godine. Jer esport će biti jedno od natjecanja na Azijskim igrama 2026. godine (azijskoj verziji Olimpijskih igara), čiji je domaćin također Japan, odnosno grad Nagoya.

Izvor: Kyodo news

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti