Apple bi u posljednjem kvartalu mogao prodati više od sto milijuna iPhonea

Dodatna potražnja za iPhoneom 7 Plus očekuje se i od korisnika koji su namjeravali kupiti Galaxy Note 7, ali su zbog problema s baterijama odustali

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.09.2016. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon dva razočaravajuća kvartala u kojima je Apple po prvi puta u povijesti zabilježio smanjenje prodaje iPhonea, većina analitičara nije bila previše optimistična niti uoči predstavljanja iPhonea 7 i 7 Plus. O ovim su telefonima mediji prije predstavljanja pisali kao o 'dosadnim' modelima u kojima će Apple nadograditi već postojeće opcije, ali neće predstaviti nikakve novitete koji bi privukli nove korisnike. No, nakon prvog prodajnog vikenda, očekivanja analitičara su se promijenila – osim velike potražnje za novim telefonima, Apple je dobio neočekivanu 'pomoć' i od Samsunga. Naime, iz IBK Investment & Securitiesa kažu kako će se dio (potencijalnih) kupaca Samsungovog Galaxyja Note 5, zbog problema s baterijom zbog kojeg je ova kompanija već najavila povlačenje više od 2 milijuna telefona, okrenuti Appleu i novom modelu njihovog iPhonea. Očekivane narudžbe Appleovih komponenata porasle su za skoro 25 posto te sada u ovoj kompaniji vjeruju kako bi Apple u posljednjem kvartalu ove godine mogao prodati više od sto milijuna telefona.

Kim Ji-san iz Kiwoom Securitiesa, iako ne želi govoriti o konkretnim prodajnim brojkama, vjeruje kako će prodaja sedmice u posljednjem ovogodišnjem kvartalu nadmašiti prodaju modela 6S i 6S Plus (tada je prodano skoro 75 milijuna ovih uređaja), na što upućuje i velika potražnja za ovim telefonima u SAD-u i Kini. Također, s obzirom kako većina korisnika potpisuje dvogodišnje ugovore s mobilnim operaterima, ove bi godine milijuni ljudi koji su kupili iPhone 6 mogli zamijeniti ovaj model sa 'sedmicom', što će također utjecati na veliku prodaju iPhonea 7 i 7 Plus. Velika popularnost, odnosno velika potražnja za ovim modelima utjecali su i na cijenu dionice Applea koja je porasla za više od jedanaest posto prošlog tjedna. Prodaja novih iPhonea u Hrvatskoj počinje već ovaj petak tako da će ljubitelji ove kompanije iz naše zemlje već za nekoliko dana moći kupiti ove modele koji će, ako je vjerovati ovim prognozama, srušiti sve prodajne rekorde na smartphone tržištu.  

Izvor: ZDnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti