Apple i dalje najvrjednija tvrtka, ali mu se Alphabet opasno približava

Listu 100 najvećih poduzeća na svijetu predvode najpoznatije tehnološke kompanije - Apple, Alphabet, Tencent i Alibaba.

Martina Čizmić | 03.07.2018. / 15:16

Apple (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

U proteklih godinu dana, tehnološki sektor diljem svijeta zabilježio je impresivne poslovne rezultate. Stoga ne iznenađuje da su prvih 10 mjesta na listi najvećih svjetskih poduzeća zauzele upravo tehnološke tvrtke.

Prema  PwC-ovu Global Top 100, tržišna kapitalizacija 100 najvećih poduzeća na svijetu porasla je za 2.597 milijardi dolara, odnosno 15 posto u odnosu na godinu ranije.

Amazon je najuspješnija tvrtka prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, ostvarivši vrijednost od 278 milijardi američkih dolara ili 66 posto u odnosu na 2017. godinu. Slijede ga dvije kineske tvrtke: Tencent, s porastom za 224 milijardi američkih dolara, odnosno 82 posto i Alibaba s porastom za 201 milijardu američkih dolara, odnosno 75 posto. Sljedeća tri najuspješnija društva u apsolutnom smislu američke su tvrtke Microsoft, Alphabet i Apple.

Među ovogodišnjim brojkama najviše se ističu velika povećanja vrijednosti vodećih kineskih poduzeća. Američka poduzeća niz su godina koristile svoj globalni doseg, financijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija kako bi se izdigle iznad ostatka svijeta. Kina se sada oslanja na jednaka uporišta, koja prije svega počivaju na golemom kineskom tržištu kako bi sustigla američko vodstvo. Ulazak Tencenta i Alibabe među 10 najvećih jasan je pokazatelj njihova uspjeha u tim nastojanjima, komentirao Ross Hunter, partner i voditelj centra za usluge pri inicijalnim javnim ponudama u PwC-u.

Apple i dalje najbolji

Apple i dalje ima najbolji početni položaj kada je riječ o tržišnoj kapitalizaciji, i to sedmu godinu zaredom. Međutim, njegova prednost pred Alphabetom koji drži drugo mjesto smanjila se za 25 posto, zabilježivši pad s lanjskih 175 milijardi dolara na ovogodišnje 132 milijarde dolara. Apple je također dioničarima isplatio više od svih ostalih društava, isplativši dodatnih 31 milijardu dolara ulagačima u obliku dividendi i otkupa dionica u kalendarskoj 2017. godini (dok je u kalendarskoj 2016. isplatio 29 milijardi dolara).

Kada je riječ o sektorima, tehnologija već treću godinu zaredom prednjači pred financijskim sektorom u tržišnoj kapitalizaciji, dok roba široke potrošnje zauzima treće mjesto. Tri najveća poduzeća na svijetu i dalje dolaze iz tehnološkog sektora - Apple, Alphabet, Microsoft - a slijede ih Tencent na petom mjestu i Facebook na osmom, koji je pao s lanjskog šestog mjesta.

Europa se oporavlja, a Kina grabi naprijed

Tijekom prošle godine Europa je nastavila s postepenim oporavkom, pri čemu se broj europskih poduzeća među najvećih 100 povećao za jedno, s 22 na 23 poduzeća, uz ukupni porast od 331 milijarde dolara ukupne tržišne kapitalizacije. Unatoč tom poboljšanju, Europa još uvijek nije dostigla razinu iz 2010. godine, kada su 33 europska poduzeća bila uključena u poredak 100 najvećih.

Tržišna kapitalizacija trgovačkih društava iz Kine uključenih u 100 najvećih skočila je za 57 posao u odnosu na 2017. godinu, pri čemu je 12 kineskih društava ušlo među 100 najvećih, dok ih je prošle godine bilo 10. Hong Kong je također povećao broj svojih poduzeća s jednog u 2017. na ovogodišnja tri poduzeća. Prema apsolutnom porastu tržišne kapitalizacije, Tencent je vodeće kinesko društvo u 2018. drugu godinu zaredom, a drugo najuspješnije nakon Amazona, povećavši svoju vrijednost za 82 posto odnosno na 496 milijarde dolara. Alibaba je drugo najuspješnije kinesko poduzeće i treće sveukupno, povećavši svoju vrijednost za 75 posto na 470 milijardi dolara. Ova značajna povećanja pogurnule su obje tvrtke među 10 najvećih u pogledu tržišne kapitalizacije, pri čemu je Tencent zauzeo peto, a Alibaba sedmo mjesto.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti