Apple i Google zaboravili na jednu aplikaciju? Ovo su najpopularnije aplikacije i igre na App Storeu i Googleu Play

Iako ima više od 100 milijuna preuzimanja, jedna aplikacija nije proglašena najboljom niti na Appleovoj, niti na Googleovoj trgovini aplikacija.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.11.2023. / 09:42

App Store (Foto: Afp)

Kako se bliži kraj godine, tako možemo očekivati različite liste i popise najboljih stvari i aplikacija u 2023. Apple i Google ovaj su tjedan objavili svoje popise najboljih aplikacija i igara u App Storeu i Googleu Play, a prilično je zanimljivo što na tim popisima nema najbrže rastuće aplikacije u povijesti. Jasno, riječ je o ChatGPT-u koji je u kratko vrijeme premašio 100 milijuna korisnika, no za ekipu iz Googlea i Applea to nije bilo dovoljno da ga ubace niti među aplikacije nominirane da budu izabrane kao najbolje u godini. Za Google to svakako nije čudno jer je ipak riječ o velikom konkurentu njihovom AI chatbotu Bard.

ChatGPT, ilustracija OpenAI predstavio novu značajku za svoj popularni AI chatbot: Zvuči li vam kao robot ili osoba?

Apple je među tri aplikacije koje je nominirao kao najbolje u godini odabrao popularni Duolingo, aplikaciju za putovanja Flighty te AllTrails, aplikaciju za trailing i biciklizam. Upravo je AllTrails proglašena najboljom aplikacijom za 2023. u App Storeu, dok je Google kao najbolju aplikaciju u Googleu Play za ovu godinu odabrao Imprint: Learn Visual iz kategorije edukacije.

Zanimljivo, obje kompanije imaju istog pobjednika kada su u pitanju igre te je najbolja mobilna igra i za Appleove mobilne uređaje te za telefone koje pokreće Android Honkai: Star Rail.

Na Appleovom popisu, dakle, ne samo da nema ChatGPT-a, već nema niti jedne aplikacije za umjetnu inteligenciju, tehnologiju koja je napravila pravu revoluciju ove godine. Također, nema niti još jedne nove aplikacije koja je preuzeta više od 100 milijuna puta, a to je Metin Threads. Google je ipak uvrstio AI aplikacije na svoj popis najboljih aplikacija za 2023., a nagradu u ovoj kategoriji osvojio je Character AI: AI-Powered Chat. ChatGPT ipak je osvojio jednu nagradu, no ne od Googleovih stručnjaka, već od - korisnika. Od ostalih kategorija na Play Storeu spomenimo i najbolju aplikacija koja se koristi na više uređaja - Spotify, dok je najbolja igra za više uređaja na ovoj online trgovini OUTERPLANE - Strategy Anime.

Slika nije dostupna Najpopularnija aplikacija za učenje stranog jezika radi na novoj aplikaciji koja bi trebala olakšati učenje - matematike

Što se ostalih Appleovih nagrada tiče, najboljom aplikacija za iPad odabrana je Prêt-à-Makeup, najbolja aplikacija za Apple Watch SmartGym: Gym & Home Workouts, dok je najbolja aplikacija za Mac Photomator – Photo Editor.

Sve najbolje aplikacije ove godine za Appleove uređaje pogledajte na njihovim stranicama, a ovdje možete saznati koje su najbolje aplikacije za Googleove uređaje.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti