Apple je opet u problemu s EU: Protiv njih pokrenute dvije nove istrage

Apple je u novom problemu u Europskoj uniji, jer protiv američkog tehnološkog diva pokrenute su dvije nove istrage.

Branimir Vorša | 16.06.2020. / 16:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska unija pokrenula je antitrustovske istrage oko Appleove platforme za plaćanje, zobg zabrinutosti da američki tehnološki gigant prakticira gušenje tržišne konkurencije.

Europska komisija pojasnila je da su istrge pokrenute oko navoda da Appleodbija dati pristup svojem platežnom sustavu u nekim slučajevima, ograničavajući pristup "tap and go" funkciji na iPhone uređajima.

Isto tako, druga istraga je pokrenuta oko App Storea zbog zabrinutosti da se developere ograničava u obavještavanju korisnika iPhone i iPad uređaja o načinima kupovanja izvan aplikacija u iOS operativnom sustavu.

Čini se da je Apple zauzeo ulogu "čuvara vrata" kad je u pitnaju distribucija aplikacija i sadržaja prema korisnicima Aplleovih popularnih uređaja, rekla je Margrethe Vastager, izvršna potpredsjednica Europske komisije.

Komentirajući pokrenute istrage, Apple je optužio nekoliko kompanija za slanje neosnovanih pritužbi te kritiziraju europska atnitrustovska regulatorna tijela zbog uzimanja u obzir tih pritužbi te u konačnici pokretanja dvije istrage protiv servisa Apple Pay i App Store.

Razočaravajuće je da Europska komisija gura naprijed neutemeljene pritužbe šačice kompan ija koje jednostavno žele besplatnu vožnju i ne žele igrati po istim pravilima kao i svi drugi. Mislimo da to nije u redu - želimo zadržati razinu terena za igru gdje svi koji imaju ustrajnosti i ideje mogu uspjeti, stoji u priopćenju Applea.

Novi potez Europske unije dolazi četiri godine nakon što je Bruxelles naredio Appleu da vrati 13 milijardi eura poreza zbog zabrinutosti oko antitrustovskih radnji.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti