Apple mijenja strategiju s najjeftinijim modelima iPhonea: O tome se do sada nije previše pričalo

Čini se kako bi Apple sljedeće godine mogao predstaviti čak šest novih modela svojih telefona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.10.2024. / 10:35

iPhone SE (Foto: AFP PHOTO / Brooks Kraft / Apple Inc)

Pored nasljednika iPhonea 16, koje će Apple predstaviti u rujnu sljedeće godine, a uključivat će i potpuno novi model iPhone Air, odnosno Slim, ova kompanija za sljedeću godinu priprema i jeftiniji model svojih telefona. Uređaje iz serije SE do sada je karakterizirao zastarjeli dizajn, moderan hardver te pristupačnija cijena u odnosu na klasične modele, no to bi se od sljedeće godine moglo promijeniti.

iPhone Mrežom kruže nove glasine: Evo što možemo očekivati od najjeftinijeg iPhonea

O modelu iPhone SE 4 već smo više puta pisali te Apple za ovaj telefon planira velike promjene. Prvenstveno, nova generacija jeftinijeg iPhonea imat će moderniji dizajn koji će biti baziran na modelu 14, što znači da će imati veći OLED ekran i podršku za FaceID, dok Home tipka i dizajn iz prošlog desetljeća napokon odlaze u povijest. iPhone SE 4 trebao bi imati i posljednju generaciju hardvera koja će moći pokretati AI operacije. Takav telefon, modernog dizajna i hardvera s podrškom za brojne opcije bazirane na umjetnoj inteligenciji, a koji će biti cjenovno povoljniji u odnosu na klasične Appleove telefone, mogao bi biti zanimljiv većem broju korisnika i bit će zanimljivo vidjeti hoće li uzeti dio tržišta klasičnim Appleovim telefonima.

Stiže i model SE Plus?

Prošli tjedan na japanskom blogu Macotakara, koji je posvećen Appleovim uređajima, a na koji se do sada pokazao kao prilično pouzdan izvor informacija, objavljene su fotografije i videozapisi na kojima su prikazane makete iPhonea SE, a ono što je naročito zanimljivo jest što je prikazana i maketa većeg, Plus modela.

Na maketi se nalazi jedna kamera, koliko bi novi SE telefon trebao imati, tipka za stišavanje, akcijska tipka kakva nije bila na prijašnjim modelima jeftinijih Appleovih telefona te manji hardverski urez u kojem bi se trebali nalaziti kamera i senzori za FaceID. Dimenzije te makete upućuju na to kako bi model SE 4 trebao imati dimenzije i ekran kao model iPhone 14, dok bi veći model trebao biti sličnih dimenzija kao i iPhone 14 Plus.

iPhone SE Apple za novu generaciju najjeftinijeg iPhonea ima i jednu lošu vijest

S obzirom na to da se do sada nije previše govorilo o velikom modelu iPhonea SE, pitanje je ima li Apple zaista u planu predstaviti veći model jeftinijeg telefona, odnosno jesu li se odlučili na promjenu taktike sa svojim najjeftinijim modelima. Kakvi su planovi kompanije trebali bi saznati u prvoj polovici sljedeće godine jer se očekuju da bi Tim Cook ovaj uređaj (ili uređaje) mogao predstaviti u prvim mjesecima 2025. godine.

Izvor: Tom's Guide

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti