Korisnici Appleovih uređaja godinama su uživali u mogućnosti videorazgovora preko FaceTimea, slanja poruka putem iMessagea i sigurnog surfanja zahvaljujući VPN-u. No, kako je odlučila federalna porota, Apple je tu tehnologiju koristio, a da nije bio vlasnik prava na nju.

Cijeli slučaj star je zapravo osam godina, no tek je sad i donesena odluka. Tvrtka VirnetX, koja ima patentna prava na tehnologiju sigurne komunikacije koju je Apple koristio na svojim uređajima tako će dobiti gotovo milijardu dolara odštete.

Kazna, odnosno naknada koju za neovlašteno korištenje patenata Apple mora platiti, temeljena je na činjenici da je Apple tijekom godina prodao više od 400 milijuna uređaja koji su koristili VirnetX-ovu tehnologiju.

VirnetX je prvu tužbu pokrenuo još 2010. godine kad je Apple predstavio iPhone 4S. U međuvremenu su i Apple i VirnetX dobivali i gubili parnice s različitim iznosima odštete, no ova je uvjerljivo najveća dosad.

Iako su iz VirnetX-a poručili kako su zadovoljni odlukom, iz Applea nisu željeli komentirati odluku i visinu odštete. No može se očekivati da će se na odluku, kao i na brojne prije nje, žaliti.

Izvor: AppleInsider.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju