Apple priprema jeftinije modele svojih prijenosnih računala

Odlične vijesti za sve koji razmišljaju o kupovini Appleovih prijenosnika, a postojeći modeli su im preskupi.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 06.09.2023. / 09:10

Appleovi prijenosnici (Foto: Afp)

Za Appleove uređaje, bilo da je riječ o računalima ili pametnim telefonima, sigurno ne možemo reći da su cjenovno povoljni te da su namijenjeni onima s manjim budžetom. No ako je vjerovati posljednjem medijskom izvještaju i informacijama koje su prenijeli na Mac Rumorsu, čini se kako u Cookovoj kompaniji razmišljaju o novoj seriji prijenosnih računala koja će biti namijenjena obrazovnom sektoru i čija bi cijena trebala biti povoljnija.

Tim Cook Apple poslao pozivnicu medijima: Poznato je kada će održati najvažniju konferenciju godine

Koliko bi takva računala trebala stajati, trenutačno nije poznato, no novi bi Appleovi prijenosnici na tržištu trebali konkurirati Googleovim računalima Chromebook koja su ponajviše namijenjena korisnicima u obrazovnom sektoru. Takvim računalima u prvom planu nisu performanse te nisu namijenjeni za neke zahtjevnije zadatke, no za pisanje, surfanje i slične zadatke čine se idealnim te većina Chromebookova nije skupa.

Appleova jeftinija računala ne bi trebala biti dio postojećih serija Macbook Air ili Pro, već bi kompanija trebala pokrenuti potpuno novu seriju prijenosnika koja će se razlikovati od spomenuta dva brenda. I na tim jeftinijim modelima kompanija će koristiti metalno kućište, no ono će biti napravljeno od drukčijih materijala te će trošak mehaničkih komponenti biti niži.

Ako vam se ovakvo računalo čini zanimljivim, morat ćete sačekati još neko vrijeme prije nego se pojavi u prodaji. Možda čak i godinu dana. Naime, prema podacima sa stranice MacRumors, Apple ne namjerava predstaviti novu seriju prijenosnika prije druge polovice sljedeće godine. Naravno, treba naglasiti kako je riječ o glasinama koje još nisu potvrđene iz Applea, što znači da uvijek postoji mogućnost da kompanija možda odustane od razvoja takvog tipa računala.

Koliko je potencijalno tržište za ovakva računala možemo vidjeti na primjeru Chromebookova. Prije četiri godine isporučeno je skoro 14 milijuna takvih računala, da bi potražnja za njima značajno porasla tijekom pandemije - 2020. isporučeno je 30,4 milijuna, a 2021. 33,5 milijuna. Nakon toga potražnja za takvim računalima je smanjena, no ona je i dalje veća u odnosu na razdoblje prije pandemije.

Telefon i punjači Apple objavio upozorenja oko punjenja iPhonea: Evo što nikada ne smijete raditi

Za Appleova potencijalna računala koja ciljaju na to tržište od ključne će važnosti, naravno, biti njihova cijena, a u glasinama koje su objavljene ne spominje se koliko bi takvi MacBookovi mogli stajati.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti