Apple priprema potpuno drukčije računalo koje će biti skupo čak i za njihove standarde

Iako je riječ o potpuno drukčijem računalu za Apple, neke su druge tehnološke tvrtke već predstavile slične modele.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.05.2024. / 12:20

Tim Cook (Foto: Afp)

Ako ćemo se voditi po poslovici gdje ima dima, ima i vatre, čini se kako će i Apple uskoro ući na tržište uređaja s fleksibilnim ekranima. Dok su Samsung, Xiaomi i brojne druge tvrtke već predstavile više generacija svojih telefonima sa savitljivim ekranima, tek očekujemo prvi takav Appleov uređaj. Na temelju svih dosadašnjim glasina, jasno je kako to neće biti telefon te ćemo, čini se, na iPhone Fold trebati sačekati još više godina.

Jedno vrijeme spominjao se i iPad Fold, odnosno verzija tableta koja će imati savitljivi ekran, no prema posljednjim glasinama, Apple će kao svoj prvi uređaj s fleksibilnim ekranom predstaviti - MacBook.

Apple Prijavljeni patent otkrio Appleove planove: Više se nećete morati brinuti oko ogrebotina na ekranima

Prema vjerojatno najpoznatijem insideru koji prati Apple, novinaru i analitičaru Ming-Chi Kuou, kompanija je savitljivi MacBook prvotno planirala predstaviti 2027. godine, no čini se kako su promijenili, tj. ubrzali planove. Model MacBooka koji će pokretati M5 čipovi Apple namjerava predstaviti 2026. godine, a u kompaniji i dalje razmišljaju o dijagonali ekrana ovog prijenosnika. Trenutačno su najbliži opciji da, kada se uređaj otvori, njegova dijagonala iznosi 20,3 inča, no postoji mogućnost kako će to biti uređaj dijagonale 18,8 inča. Razlika između ta dva modela, prema Kuou, slična je razlici između 14/15-inčnih prijenosnika i 13/14-inčnih prijenosnih računala.

Apple posebnu pažnju namjerava posvetiti kvaliteti ekrana, kao i šarci na ekranu, što su općenito najveće boljke ovakvog tipa uređaja. Troškovi samo ove dvije stavke mogli bi biti slični prodajnoj cijeni današnjeg MacBooka Air - prema trenutačnim procjenama, trošak panela mogao bi iznositi između 600 i 650 dolara, dok bi šarka stajala 200 do 250 dolara.

Uz takvu cifru samo za dvije komponente, jasno je kako će i samo računalo biti iznimno skupo, čak i za Appleove standarde. Kuo kaže da bi ta cijena mogla biti slična cijenu Visiona Pro, a riječ je o uređaju koji na tržištu SAD-a stoji 3500 dolara, osim ako kompanija kroz sljedeće dvije godine osjetno ne smanji cijenu proizvodnje, što je malo vjerojatno.

Tim Cook Otkriveno koje sve novitete Apple priprema tijekom sljedeće tri godine

Prijenosnik sa savitljivim ekranom potpuno je nova vrsta računala koje Apple namjerava predstaviti, no to nije prvi takav laptop na tržištu. Tijekom godina nekoliko je kompanija predstavilo takva računala, no ona nisu privukla previše pažnje. S obzirom na to da bi cijena Appleova MacBooka Folda mogla biti jako velika, ne treba očekivati veliki interes i potražnju za njihovim računalom, no Kuo ipak vjeruju da bi Apple mogao isporučiti oko milijun komada.

Izvor: PC Mag

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti