Prijavljeni patent otkrio Appleove planove: Više se nećete morati brinuti oko ogrebotina na ekranima

Patent je prijavljen za uređaje sa savitljivim ekranima, no ne spominje se konkretno savitljivi iPhone.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.05.2024. / 09:35

Apple (Foto: Afp)

Kada su u pitanju uređaji sa savitljivim ekranima, Apple ne želi žuriti. Iako imaju planove oko ovakvog tipa uređaja, njihovo predstavljanje ne treba očekivati još nekoliko godina, a i kada se jednom pojave, pitanje je koji će to biti uređaj. Spominjalo se kako Apple planira iPad ili čak Mac s fleksibilnim ekranom, no tek će vrijeme pokazati kakvi su uistinu njihovi planovi, jer službenih informacija, naravno, nema.

Apple logo Apple priprema prvi uređaj s fleksibilnim ekranom, no to neće biti telefon, ni tablet

No zato su ovaj tjedan objavljene informacije o patentu koji je Apple prijavio, a odnose se na savitljive ekrane. Prema tom patentu, Cookova kompanija mogla bi predstaviti uređaj sa - samoobnavljajućim savitljivim ekranom. Na takvim bi se ekranima ogrebotine i nekakve manje udubine mogle same popraviti i zacijeliti, bez potrebe nošenja uređaja na popravak.

Sam se patent ne odnosi na neki konkretan uređaj, već se naglašava kako bi se takvi ekrani mogli koristiti u telefonima, tabletima, računalima, monitorima i nosivim uređajima. Samoobnavljajući materijal, prema tom patentu, mogao bi pokrivati samo dio na kojem se ekran savija ili čitav ekran.

Zanimljivo je kako bi ekran mogao zacijeliti bez ikakve potrebe za nekom korisničkom akcijom, odnosno vanjskom intervencijom. Kada dođe do udubljenja na takvom materijalu s kojim se obloži ekran, on bi ili sam mogao ispuniti nastalu udubinu ili bi se ona mogla zacijeliti nakon povezivanja uređaja s vanjskom primjenom topline, svjetla, struje ili nekog drugog vanjskog podražaja.

Također, korisnici bi mogli unaprijed odrediti redoslijed kada će se ekran popraviti, odnosno samozacijeljenje bi se moglo aktivirati tijekom punjenja uređaja, bilo da je riječ o bežičnom punjenju ili kada se uređaj poveže s kabelom.

Slika nije dostupna Nakon telefona, Samsung planira i prijenosnik sa savitljivim ekranom

Appleov patent čini se iznimno zanimljivim, no za sada je riječ samo o - patentu. Naime, sama prijava patenta ne znači kako će kompanija zaista jednom predstaviti takav materijal, odnosno uređaje na kojima će se ekrani moći sami obnavljati. S druge strane, dobro je znati u kojem smjeru razmišljaju Appleovi dizajneri tako da ipak postoji mogućnost da nam jednom u budućnosti budu dostupni uređaji za koje se nećemo uznemiravati ako nam padnu i ako se ošteti ekran.

Treba naglasiti kako, iako je riječ o opciji koju bi svi rado voljeli imati na svojim telefonima, ipak nije riječ o nekom novitetu jer je nešto slično, ali na stražnjoj strani kućišta, još tijekom prošlog desetljeća predstavio LG na modelima G Flex i Flex 2. Činjenica da se ta tehnologija nakon toga više nije koristila, odnosno nisu je prihvatile i primijenile druge kompanije dovoljno govori o njenoj učinkovitosti.

Izvor: Android Authority
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti