Apple udovoljio zahtjevu francuskih regulatora i poslao im novi softver za iPhone

Mobiteli zrače zato što u radu koriste radiofrekvencijske valove koji stvaraju elektromagnetsko polje

Hina | 26.09.2023. / 14:09

iPhone 12 (Foto: AFP PHOTO/ APPLE INC)

Francuski regulatori dobili su softver za Appleov iPhone 12, čija je prodaja privremeno obustavljena zbog previsoke razine zračenja, rekao je u utorak izvor u ministarstvu digitalnih znanosti.

Američka tehnološka kompanija obećala je ažurirati softver i udovoljiti zahtjevu francuskih vlasti koje su odredile rok od dva tjedna za rješenje problema nakon što su testovi pokazali da je stopa apsorpcije (SAR) iPhonea 12 malo iznad zakonom propisanog plafona.

Find my iPhone Apple je pronašao jednostavno rješenje za zračenje iPhonea u Francuskoj

Europska unija utvrdila je plafon za SAR, povezan s izloženošću mobilnim telefonima koja bi mogla povećati rizik od nekih oblika raka, prema znanstvenim istraživanjima.

Apple je osporio francuske rezultate istaknuvši da je telefon dobio certifikate više međunarodnih tijela, ali je nekoliko dana nakon francuskog upozorenja priopćio da će poslati ažurirani softver kako bi mobitel bio prilagođen metodama testiranja u Francuskoj.

Ažurirani softver stigao je u utorak, prema izvoru u francuskom ministarstvu digitalnih znanosti, točno dva tjedna nakon što je državni tajnik za digitalnu ekonomiju u intervjuu za Le Parisien upozorio da je spreman naložiti povlačenje svih iPhonea 12 koji su u optjecaju.

Francuska objava podigla je na noge i regulatore u drugim zemljama EU-a, uključujući Belgiju i Nizozemsku, koje su najavile analizu mogućih zdravstvenih rizika. Njemački regulator izjavio je da bi francuski postupak mogao poslužiti kao model za Europu u cjelini.

Mobiteli zrače zato što u radu koriste radiofrekvencijske valove koji stvaraju elektromagnetsko polje, što ne izaziva promjene u ljudskim stanicama, za razliku od radioaktivnog zračenja, objašnjava Reuters.

Elon Musk Kamere iPhonea 15 oduševile Elona Muska: "Kupujem jedan"

Stručnjaci u sektoru osporavaju sigurnosne rizike te ističu da su regulatorni limiti zračenja, koji se temelje na riziku od opeklina ili toplinskog udara, znatno niži od razina koje su prema znanstvenim dokazima štetne. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti