Appleov AirTag koristi se za praćenje dementnih osoba

AirTag koristi se za praćenje i pronalaženje izgubljenih stvari, no sve češće se koristi i za praćenje osoba koje boluju od demencije.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.10.2022. / 12:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Appleov AirTag maleni je gadget napravljen kako bi korisnicima omogućio da prate svoje stvari, odnosno da ih pronađu u slučaju njihova gubitka. Na početku se AirTag pokazao prilično pouzdanim uređajem na koji se stvarno možete osloniti u slučaju gubitka ključeva, novčanika i slično, no pokazalo se kako se AirTag može upotrijebiti i za praćenje i nadzor osoba, a čak je zabilježen i slučaj ubojstva povezan s praćenjem osobe putem tog gadgeta.

Slika nije dostupna Kriminalci kradu automobile uz pomoć Appleovog uređaja za lociranje

No osim za pronalaženje izgubljenih i ukradenih stvari, AirTag se sve češće koristi i za praćenje/pronalaženje - dementnih ljudi. Iako postoje mogućnosti praćenja osoba i putem mobilnih telefona, u praksi se pokazalo da dementni ljudi ponekad zaborave svoje telefone kući. No zato puno rjeđe zaboravljaju ključeve i novčanike i upravo se u njih može postaviti ovaj uređaj.

Također, još jedan “plus” za AirTag je i njegova cijena od samo 29 dolara, čime je puno jeftiniji u odnosu na neka druga dostupna rješenja. No, kako su naglasili na Fox Businessu, ovo se čini etički upitnom metodom jer mnogi ne žele da ih se prati, čak niti kada su namjere dobre, odnosno ako im takvo praćenje može pomoći da pronađu osobe koje se mogu izgubiti.

Slika nije dostupna Apple uvodi promjene koje bi trebale spriječiti neovlašteno praćenje AirTagovima

Kako je naglasio Joseph Gaugler sa Škole za javno zdravstvo Sveučilišta u Minnesoti, samo zato što je nekome dijagnosticirana demencija, ne znači da ta osoba ne može sama donositi odluke. Njih se može, ali i treba pitati pristaju li na praćenje putem AirTaga, smatra Gaugler.

 


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti