Appleov odgovor regulatorima iz EU-a: Nismo dominantni ni na jednom tržištu!

Iz Applea su odgovorili regulatornim tijelima Europske unije, u kojoj su pokrenute istrage protiv američke kompanije, a njihov je odgovor, naravno - optužbe su neutemeljene.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.07.2020. / 11:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska unija nedavno je pokrenula dvije istrage protiv Applea - jedna je vezana za sustav mobilnog plaćanja Apple Pay, dok je druga istraga vezana za trgovinu aplikacija App Store. Istražuje se guši li Apple konkurenciju jer njihova pravila onemogućuju developerima da obavijeste korisnike za postojanje jeftinijih proizvoda u odnosu na aplikacije koje se nude na App Storeu.

iPhone (Foto: AFP) Loše vijesti za sve koji razmišljaju o kupovini iPhonea 12

Iz Applea, naravno, imaju potpuno drukčije viđenje situacije. Šef odjela za trgovinu aplikacijama i medijske servise Daniel Matray tijekom (online) gostovanja na Forum Europeu rekao je da ne samo da App Store nije naštetio konkurenciji, već ju je i poboljšao. Naime, prije nego što je Apple pokrenuo trgovinu aplikacijama, nije bilo jednog centralnog mjesta na kojem su svi developeri mogli prodavati svoje aplikacije, a koje je bilo svima dostupno s jednim dodirom prsta po ekranu. Kakav je utjecaj App Storea, najbolje se može vidjeti na temelju vrijednosti današnje "ekonomije aplikacija", koja je u konstantnom porastu i unutar koje se okreću milijarde dolara.

Također, govoreći o gušenju konkurencije, Matray je naglasio kako Apple nije dominantna kompanija ni na jednom tržištu. Nabrojio je brojne konkurente poput Googlea, Samsunga, Huaweija, LG-ja, Lenova i druge, uz podsjetnik da na svim tržišnim kategorijama na kojima djeluju - od pametnih telefona preko tableta, računala, karata, plaćanja, glazbe i slično - imaju veliku konkurenciju.

Komentirajući optužbe vezane za trgovinu aplikacija, rekao je kako na App Storeu za sve developere vrijede jednaka pravila te da 85 posto aplikacija ne treba plaćati 30 posto provizije koja se naplaćuje za kupovinu unutar samih aplikacija.

Slika nije dostupna Apple ulazi u novu eru: Umjesto Intela koristit će Apple Silicon

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Europska komisija imati sluha za takve izgovore američke kompanije, a ako istraga zaista pokaže da su svojim djelovanjem naštetili konkurentskim kompanijama, prijeti im velika kazna. O kakvim bi ciframa mogla biti riječ, dovoljno je samo pogledati obračune EK-a s Googleom posljednjih godina, nekoliko tužbi rezultiralo je kaznama većim od 9 milijardi dolara.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti