Appleovi planovi uključuju iPhone Fold, ali i MacBook sa savitljivim ekranom

Prema novim glasinama Appleove savitljive uređaje ne treba očekivati prije 2025., odnosno 2026./2027. kada je u pitanju računalo.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.02.2022. / 10:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Većina velikih mobilnih kompanija poput Samsunga, Xiaomija, Oppa i Huaweija već je predstavila modele savitljivih pametnih telefona, no jednog imena nema na tom popisu - Applea. Cookovoj kompaniji savitljivi uređaji nisu prioritet, barem ne još, dok se tehnologija ne usavrši.

Slika nije dostupna Honor i službeno predstavio svoj prvi telefon sa savitljivim ekranom

No to ne znači da se iza zatvorenih vrata Appleovih laboratorija već ne razvija takva tehnologija i takvi uređaji. O savitljivom iPhoneu glasine kruže već neko vrijeme, ali iPhone Fold ili kako će se konačan uređaj već zvati, ne treba očekivati tako skoro. Posljednje glasine kažu kako to neće biti prije 2025. godine te je jasno da će do tada tehnologija značajno napredovati te bi i ekrani trebali biti izdržljiviji.

Prema nekim predviđanjima 2025. na tržištu savitljivih pametnih telefona isporučit će se nešto manje od 28 milijuna telefona, što je veliki porast u odnosu na prošlogodišnjih 7,1 milijuna, ali to je i dalje samo skromni udio od ukupne godišnje prodaje smartphonea. Tada bi na tržištu, ako su glasine istinite, trebao konkurirati i savitljivi iPhone. Dok smo za planove za takav model Appleova telefona već čuli, do sada se nije previše govorilo o Appleovom savitljivom prijenosnom računalu.

Nove i, naravno, neslužbene informacije kažu kako u toj kompaniji trenutačno razmišljaju o savitljivom MacBooku dijagonale ekrana od oko 20 inča s 4K rezolucijom. Prijenosnik bi se koristio slično kao i Lenovov ThinkPad X1 Fold - kao veliki tablet (čak i kao veliki monitor s kojim bi se mogli povezivati drugi uređaji) ili, kada se savije ekran, donji dio može se koristiti kao virtualna tipkovnica, a gornji kao klasičan ekran laptopa.

Slika nije dostupna Google za ovu godinu priprema savitljivi telefon i pametni sat

Za one kojima se ovakva vrsta savitljivog Maca čini kao odlična ideja, loša vijest je da će na nju morati čekati još dosta vremena. Naime, mediji spominju 2026. ili 2027. godinu, a jasno je i kako će taj uređaj biti namijenjen za one malo dubljeg džepa.

Izvor: TechSpot

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti