AstraZeneca će većinu od 120 milijuna doza cjepiva koje je naručio Japan proizvesti upravo u toj zemlji

Japan, koji ovisi o stranim proizvođačima, planira početi s masovnim cijepljenjem krajem veljače s Pfizerovim cjepivom za zdravstvene radnike.

Hina | 28.01.2021. / 08:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

AstraZeneca će u Japanu proizvesti više od 90 milijuna doza cjepiva, izjavio je u četvrtak glasnogovornik vlade u trenutku kada vlada zabrinutost da li će zemlja imati dovoljno doza da započne odgođenu kampanju cijepljenja.

Britansko-švedska tvrtka je japanskom ministarstvu zdravstva potvrdila da će većinu cjepiva proizvesti u toj azijskoj zemlji.

Vjerujemo da je vrlo važno moći cjepiva proivoditi kod kuće, kazao je glavni tajnik u vladi Katsunobo Kato.

Japan, koji ovisi o stranim proizvođačima, planira početi s masovnim cijepljenjem krajem veljače s Pfizerovim cjepivom za zdravstvene radnike.

Također je naručio 120 milijuna doza cjepiva kojeg proizvode AstraZeneca i Sveučilište Oxford, od čega će se 90 milijuna proizvesti u Japanu, a ostatak će se uvesti.

AstraZeneca započela je u Japanu ispitivanja cjepiva AZD1222 prošlo ljeto te će u partnerstvu s farmaceutskom kompanijom Daiichi Sankyo i ostalim lokalnim partnerima proizvoditi i distribuirati to cjepivo.

Britansko-švedski proizvođač još uvijek nije zatražio odobrenje japanskog regulatornog tijela za svoje cjepivo iako su klinička ispitivanja u Japanu počela prije Pfizerovih.

Japan se suočava s ozbiljnim logističkim preprekama koje će, kako tvrde stručnjaci, otežati nastojanja vlade da uoči Olimpijskih igara u srpnju u Tokiju cijepi veći dio stanovništva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti