Astronomi otkrili još jedan Zemljin "trojanski asteroid" te poručuju da je idealan kandidat za buduće svemirske misije

Rana opažanja sugerirala su da je možda riječ o Zemljinom trojanskom asteroidu, no znanstvenici su pojasnili da su, zbog niske pokrivenosti promatranjem, orbitalne nesigurnosti bile prevelike za potvrdu toga sve do sada.

Branimir Vorša | 02.02.2022. / 13:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Astronomi su otkrili još jedan, drugi po redu Zemljin 'trojanski asteroid', odnosno svemirsku stijenu koja dijeli istu orbitu oko Sunca kao i naš planet. Prije otkrića prvog takvog Zemljinog trojanskog asteroida 2010. godine, takvi asteroidi uočeni su samo u orbitama Jupitera, Neptuna i Marsa.

Novootkriveni svemirski trojanac, nazvan 2020 XL5, otkriven je 12. prosinca 2020. godine i ostat će zarobljen u istoj orbiti kao i Zemlja najmanje 4000 godina, tvrde astronomi.

Slika nije dostupna Kina iznijela planove za slijetanja na Mjesec, obranu od asteroida te nove misije na Mars i Jupiter

Trojanski asteroidi kruže oko zvijezde u istoj ravnini kao i planet, ali se ne sudaraju s njim jer se javljaju u mrtvim zonama gdje gravitacijske sile dopuštaju svemirskom kamenu da oko zvijezde kruži točno istom brzinom kao i planet.

2020 XL5 širok je 550 metara i predstavlja idealnog kandidata za buduće svemirske misije, jednom kad astronauti krenu istraživati dalje od Mjeseca i Međunarodne svemirske postaje (ISS), kažu znanstvenici. Također je vrlo vjerojatno da postoje i drugi trojanci koji čekaju da da ih se pronađe nedaleko od Zemlje.

Asteroidi su važni jer se stručnjaci nadaju da će njihove osebujne orbite pomoći da se rasvijetli kakav je bio rani Sunčev sustav i kako se razvijao.

Drugi identificirani Zemljin trojanski asteroid

Znanstvenici predvođeni timom sa Sveučilišta u Barceloni koristili su promatranja s tla kako bi utvrdili kompoziciju asteroida 2020 XL5, koji je najvjerojatnije sastavljen od ugljika, kojeg je iz pojasa asteroida možda izbacio plinoviti div Jupiter.

Rana opažanja sugerirala su da je možda riječ o Zemljinom trojanskom asteroidu, no znanstvenici su pojasnili da su, zbog niske pokrivenosti promatranjem, orbitalne nesigurnosti bile prevelike za potvrdu toga sve do sada.

Toni Santana-Ros, sa Sveučilišta u Barceloni, proučavao je orbitu 2020 XL5 s kolegama i uspoređivao arhivske podatke s opažanjima iz još tri zemaljske zvjezdarnice. Koristeći takvu analizu, znanstvenici su potvrdili da je 2020 XL5 drugi identificirani Zemljin trojanski asteroid, nakon asteroida 2010 TK7.

Isto tako su napravili analizu stabilnosti orbite i vjeruju da će 2020 XL5 ostati u svojoj orbiti najmanje 4000 godina.

Slika nije dostupna Asteroid promjera najmanje jedan kilometar prohujat će pored Zemlje sredinom siječnja

Autori studije kažu da je 2020 XL5 veći asteroid od 2010 TK7, koji se nikada neće Zemlji približiti na udaljenost ekvivalentnoj udaljenosti 50 puta većoj od one između Mjeseca i Zemlje te da bi taj novi trojanac mogao biti bolji kandidat za buduću svemirsku istraživačku misiju.

Astronomi kažu da bi trojanski asteroidi blizu Zemlje 'mogli postati idealne mete za svemirske misije i, u daljoj budućnosti, za naseljavanje ljudskih baza ili instaliranje znanstvene opreme koja bi imala koristi od njihovog osebujnog položaja'.

Studija je objavljena u časopisu Nature Communications.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti