Asteroid promjera najmanje jedan kilometar prohujat će pored Zemlje sredinom siječnja

Veliki asteroid koji će protutnjati pored Zemlje sredinom siječnja, napravit će pravi spektakl na nebu.

Branimir Vorša | 05.01.2022. / 16:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ogroman asteroid s NASA-ine liste potencijalno opasnih svemirskih objekata, čija je veličina dva i pol puta veća od Empire State Buildinga u New Yorku, trebao bi prohujati relativno blizu Zemlje kasnije u siječnju.

Procjenjuje se da je promjer tog asteroida najmanje jedan kilometar, a kad bi, kojim slučajem, udario u Zemlju, asteroid 1994 PC1 mogao bi izazvati globalnu kataklizmu. Srećom, šanse za to ekstremno su male.

Slika nije dostupna Asteroid veličine Eiffelova tornja proći će 11. prosinca zabrinjavajuće blizu Zemlje

Spomenuti asteroid trebao bi proletjeti pored Zemlje na udaljenosti od 1,98 milijuna kilometara, što je otprilike pet puta veća udaljenost od one Mjeseca od Zemlje. Najbliže Zemlji trebao bi biti 18. siječnja.

Riječ je o Apollo klasi asteroida, koji ima širu orbitu oko Sunca od Zemlje i kojeg je 1994. godine otkrio australski astronom Robeet McNaught. Taj asteroid obiđe Sunce za godinu dana i sedam mjeseci prema zemaljskom vremenu.

Svakih 47 godina taj asteroid mogu vidjeti i astronomi amateri čak i s najosnovnijim teleskopom, no idući put kad će prići blizu Zemlji biti će tek 2105. godine.

Slika nije dostupna Mjesec nije jedini? Znanstvenici otkrili da Zemlja ima još jednog prirodnog pratitelja

Asteroid 1994 PC1 putuje brzinom od 70.515 kilometara na sat, a na noćnom nebu će sličiti zvijezdi repatici.

Što se čovječanstva tiče, ono može biti mirno još najmanje 100 godina, jer NASA-ina nedavna analiza pokazuje da niti jedan veći svemirski kamen neće ugroziti Zemlju u tom vremenskom periodu.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti