Astronomi uspješno locirali nastanak izboja radiovalova u galaksiji udaljenoj 3,6 milijardi svjetlosnih godina

Riječ je o velikom otkriću na koje su znanstvenici čekali još od kada su astronomi otkrili brze izboje radiovalova 2007. godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.06.2019. / 06:57

Svemir (Foto: Getty images)

Australski astronomi po prvi su puta uspjeli precizno locirati izboj radiovalova u galaksiji udaljenoj čak 3,6 milijardi svjetlosnih godina. Keith Bannister iz australske nacionalne znanstvene agencije kaže kako je riječ o velikom otkriću na koje su znanstvenici čekali još od kada su astronomi otkrili brze izboje radiovalova (fast radio burst – FRB) 2007. godine.

Ovi kratki, ali snažni naleti radiovalova otkriveni su u galaksiji veličine Mliječne staze, a kako takvi izboji radiovalova traju iznimno kratko, jako je teško pronaći mjesto njihova nastanka – australski astronomi u tome su ipak uspjeli korištenjem radioteleskopa Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP) te uz pomoć teleskopa postavljenih u Čileu i na Havajima. Kako bi dočarao preciznost pronađene lokacije, Bannister je rekao da je to kao da s Mjeseca pratimo izboj radiovalova na Zemlji te bi mogli odrediti ne samo grad u kojem je nastao, nego čak i kvart tog grada.

Znanstvenici se nadaju kako su sada korak bliže otkriću uzroka nastanka FRB-a koji je za njih još misterij – u posljednjih dvanaest godina otkriveno je samo 85 takvih kozmičkih izboja radiovalova, od kojih su neki bili ponavljajući, a novo otkriće pokazalo je i kako FRB može nastati u različitim uvjetima. Više je teorija o njihovim uzrocima nastanka – od nekih, nama nepoznatih prirodnih fenomena, preko neutronskih zvijezda sa snažnim magnetnim poljima pa do zanimljivih teorija da je riječ o signalima koje šalju vanzemaljci.

Izvor: Independent
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti