Kako bi pretekao trenutnog lidera na američkom tržištu Verizona, AT&T je od Deutsche Telekoma kupio T-Mobile USA.

Sa svojih 100 milijuna korisnika, Verzion je bila najveća mobilna mrreža u SAD-u, dok je AT&T sa svojih 90 milijuna bila druga najveća mreža.

Ovim poslovnim potezom AT&T je u svoju 'kolekciju' korisnika doveo još 35 miljuna korisnika koji koriste usluge T-Mobile, te je time postao najveći telekomunikacijski operater u SAD-u.

Deutsche Telekom ovim ugovorom dobiva 8% udjela u AT&T, te 25 milijardi dolara u gotovini, dok će se njegovi izvršitelji dužnosti pridružiti odboru AT&T-a.

Wayne Watts iz AT&T istaknuo je kako su mobiteli vrlo konkuretno tržište, te kako su cijene zadnjih desetak godina drastično pale, dok CEO AT&T-a -- Randall Stephenson ističe kako je razlog ove akvizicije prelezak korisnika na smartphone uređaje radi većih mjesečnih naknada.

Najveći gubitnik u ovom poslu je treća po redu mreža Sprint koja će sa svojih 50 milijuna korisnika ostati po strani divova Verziona i AT&T (T-Mobile). Podsjetimo se, Verizon je 2009. godine kupio onda petog najvećeg operatera Alltela za 5.9 milijardi dolara.

Očekuje se kako će postupak 'zatvaranja' ovog posla trajati oko 12 mjeseci.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju