Athena – uređaj koji će spašavati živote!

Athena je namijenjena prvenstveno ženama koje, u slučaju napada, putem nje mogu aktivirati alarm i poslati automatske poruke s lokacijom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.11.2015. / 08:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Athena je jednostavan uređaj koji ima veliku misiju, a to je spasiti žene od napadača i kriminalaca, opisali su ovaj uređaj na stranici IndieGoGo na kojoj je još sljedećih devet dana dostupan za prednarudžbu. Riječ je o malom uređaju koji se može zakačiti za torbicu, ogrlicu, odjeću i slično te se povezuje s telefonima (i pripadajućom aplikacijom) putem Bluetootha, a u slučaju napada žrtva ga aktivira pritiskom na tipku u trajanju od tri sekunde. Pritisak može automatski aktivirati alarm i LED svjetlo koji bi trebali privući pažnju ljudi, odnosno preplašiti napadača, a pritiskom na tipku automatski se šalju poruke prijateljima koji su ranije odabrani unutar aplikacije. Također, moguće je odabrati i tihi alarm koji samo obavještava prijatelje o napadu, bez zvučnih i svjetlosnih signala – osim poziva u pomoć, ovaj uređaj šalje i GPS koordinate tako da je odmah poznata i lokacija napadnute osobe.

Na ideju za ovaj uređaj izvršna direktorica kompanije ROAR for Good Yasmine Mustafa došla je tijekom putovanja kroz zemlje Južne Amerike u kojima je upoznala brojne žene koje su u prošlosti bile napadnute, a na njegovom razvoju surađivali su s policijom i stručnjacima za sigurnost. Kako bi spriječili slučajan pritisak na tipku ovog uređaja i aktiviranje alarma, tipka je blago udubljena, a osim što se može nositi na odjeći, torbama i slično, ovaj je uređaj dovoljno malih dimenzija tako da ga se u nekim 'sumnjivim' situacijama može nositi i u ruci kako bi se mogao brže aktivirati. Kada je krenula kampanja na IndieGoGo stranici, cilj ove kompanije bio je prikupiti 40 tisuća dolara, no narudžbe su već sada premašile 215 tisuća dolara, što dovoljno govori o potražnji za ovakvim uređajima za zaštitu. Athena dolazi u tri boje te je njena isporuka najavljena tijekom sljedeće godine, najvjerojatnije u proljeće, a ako ste i vi zainteresirani, Athenu možete naručiti ovdje.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti