Australija zabrinuta zbog kibernetičkih napada na bolnice i šire zdravstvo

Australija je izrazila zabrinutost zbog kibernetičkih napada, ali nije precizirala na što točno misli.

Martina Čizmić | 20.05.2020. / 10:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Australija je u srijedu izrazila zabrinutost hakerskim napadima kibernetičkih kriminalaca, često uz potporu nekih vlada, na bolnice te ostale zdravstvene i istraživačke ustanove angažirane na traženju odgovora na pandemiju koronavirusa.

Kineski hakeri Amerikanci tvrde: Kinezi pokušavaju hakirati i ukrasti ispitivanja o razvoju cjepiva protiv koronavirusa

Vlada je zabrinuta činjenicom da zlonamjerni kibernetički akteri pokušavaju eksploatirati pandemiju za svoje vlastite ciljeve, navelo je u srijedu u zajedničkoj izjavi australsko ministarstvo vanjskih poslova i centar za trgovinsku i kibernetičku sigurnost.

Australska vlada poziva sve zemlje da odmah zaustave sve kibernetičke aktivnosti - ili potporu tim aktivnostima, naveo je u izjavi australski veleposlanik za kibernetičke poslove Tobias Feakin, ne navodeći na koje se zemlje to odnosi.

Australija je sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama postigla suglasnost o suradnji u pitanjima kibernetičkog kriminala te o tome da svjesno ne dopuste korištenje svog teritorija za "međunarodna protupravna djela".

Aplikacija COVIDSafe Aplikacije za praćenje koronakontakata još nisu ni zaživjele, a već se iskorištavaju za prijevare i kađe podataka

Pozivamo također sve zemlje da pojačaju budnost i poduzimu sve razumne mjere kako bi osigurale da se zlonamjerna kibernetička aktivnost ne poduzima s njihova teritorija, istaknuo je Feakin.

Australija pomaže svojim regionalnim susjedima da ojačaju svoju kibernetičku obranu tijekom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Šefica australskog centra za kibernetičku sigurnost Abigail Bradshow navela je da poduzeti napadi idu od onih jednostavnih do visoko sofisticiranih.

Početkom svibnja ovaj je centar, koji djeluje u sklopu nacionalne obavještajne agencije, upozorio kako hakeri koje potpomažu neke države aktivno napadaju organizacije u sektoru zdravstva i zdravstveno-istraživačke ustanove i laboratorije tijekom pandemije koronavirusa.

Hakeri (Foto: Thinkstock) Hakeri napadaju kompanije koje istražuju koronavirus

Vjerojatno traže informacije i intelektualno vlasništvo povezano s razvojem cjepiva, liječenjem, istraživanjima i uopće odgovorom na pandemiju, istaknuo je centar.

 

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti