U posljednjih nekoliko mjeseci istraživanje koronavirusa postalo je prioritet velikog broja kompanija, organizacija i sveučilišta. Osim najvažnijih istraživanja koja se provode s ciljem razvoja lijekova i cjepiva, istražuju se i načini na koje se virus širi, kao i dodatne simptome koje uzrokuje, način utjecaja na zaražene ljude itd. Sve te informacije mogle bi pomoći u spašavanju ljudskih života te ranijem ukidanju karantena i povrataku na život prije korone od čega će cijeli svijet imati veliku korist, a istraživači koji pronađu lijekove i cjepivo imat će i financijsku korist.

Slika nije dostupna Predsjednica EK: Kibernetički kriminal u stahu od koronavirusa vidi poslovnu priliku

Mjesta na kojima se mogu pronaći korisne informacije koje mogu donijeti i veliku zaradu uvijek su iznimno su zanimljiva i hakerima, a tako je i ovog puta kada su u pitanju istraživanja oko koronavirusa. Na to je na konferenciji za medije, koja se, naravno, održala online, upozorila Tonya Ugoretz, stručnjakinja za kibernetičku sigurnost iz FBI-a. Rekla je kako su već hakirane neke kompanije koje provode istraživanja vezana uz lijekove i cjepiva za virus SARS-CoV-2, a posebno je naglasila kako je riječ o hakerima koji rade u ime nekih država.

Iako nije spomenula o kojim je državama riječ, kada je riječ o američkim optužbama, gotovo uvijek sumnja je usmjerena prema nekoliko istih država poput Rusije, Kine, Irana i Sjeverne Koreje. Naglasila je kako su posebno na udaru zdravstvene i istraživačke institucije koje su javno objavile da već provode istraživanja vezana uz bolest COVID-19.

Slika nije dostupna Hakeri ukrali više od pola milijuna lozinki Zoomovih korisnika i jeftino ih prodaju na Dark webu

Tijekom konferencije Ugoretz je upozorila sve kompanije koje provode istraživanja oko koronavirusa da je vrijeme da se ta istraživanja i rezultati zaštite od kibernetičkih kriminalaca koji žele ukrasti njihovo intelektualno vlasništvo i druge osjetljive podatke vezane uz američki odgovor na pandemiju korone.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju