Australska policija riješila ubojstvo zahvaljujući Apple Watchu

Hoće li sud prihvatiti ove podatke kao dokaze i uvrstiti ih među druge dokaze protiv osumnjičene, znat će se u lipnju za kad je zakazano suđenje.

Martina Čizmić | 16.04.2018. / 15:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tehnologija nam uvelike olakšava (ili otežava, kako gledate) život, ali nije rijetkost i da upravo zahvaljujući toj tehnologiji dođemo do zanimljivih otkrića.

Tako je australska policija zahvaljujući podacima iz Apple Watcha riješila brutalno ubojstvo u Adelaideu.

Naime, 57-godišnja žena pronađena je mrtva u praonici u svojoj kući u Adlaideu u rujnu 2016. godine. Iako je policiji odmah bila sumnjiva njezina snaha, nisu mogli dokazati njezinu krivicu. Sve do prije nekoliko tjedana.

Tužiteljica Carmen Matteo novinarima je pojasnila kako je ključni dokaz došao sa žrtvinog pametnog sata, Apple Watcha.

Sat ovakvog tipa sadrži senzore koji bilježe pokrete i brzinu kojom se kreće osoba koja ga nosi te bilježi povijest dnevnih aktivnosti korisnika, ali i njegove otkucaje srca, pojasnila je Matteo te dodala kako dokazi s Apple Watcha pokazuju kako je ubijena napadnuta čak tri sata prije no što je pozvana policija, iako je njezina snaha tvrdila da se napad dogodio neposredno prije poziva policiji.

Policija je uvjerena kako je u periodu od samog napada do poziva u pomoć, snaha ubijene uklonila svoju odjeću koja je bila umrljana krvlju te namjestila mjesto ubojstva kako bi odgovaralo njezinoj tvrdnji o napadu provalnika.

Osumnjičena nije predvidjela da će policija moći utvrditi vrijeme smrti i druge informacije sa samog uređaja, zaključila je Matteo.

Hoće li sud prihvatiti ove podatke kao dokaze i uvrstiti ih među druge dokaze protiv osumnjičene znat će se u lipnju za kad je zakazano suđenje.

No ovaj slučaj pokazuje kako pametni uređaji, kao što su pametni sat ili fitness-narukvica, mogu biti korisni ne samo za života korisnika već i nakon njegove smrti.

Izvor: Abc.au

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti