Australski CSL proizvodit će dva potencijalna cjepiva protiv COVID-19

Cjepivo AstraZenece, koje je u završnoj fazi, smatra se predvodnikom u globalnoj utrci za razvoj učinkovitog cjepiva protiv koronavirusa.

Hina | 07.09.2020. / 12:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Australski biotehnološki div CSL Limited, čije su dionice porasle za gotovo tri posto, objavio je u ponedjeljak da će proizvoditi dva potencijalna cjepiva, a najranije doze trebale bi biti na tržištu početkom sljedeće godine.

CSL je priopćio kako očekuje isporuku 30 milijuna doza cjepiva, koje razvijaju AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu, australskoj vladi ako se ispitivanja pokažu uspješnima, a prve doze trebale bi biti dostupne početkom 2021. godine.

Kompanija je također rekla da je s australskom vladom dogovorila proizvodnju 51 milijuna doza cjepiva koje se razvija na Sveučilištu u Queenslandu, a koje bi trebalo biti dostupno najranije sredinom 2021.

Iako je ovo potencijalno predivna vijest, mora se ublažiti činjenicom da mi i dalje ne znamo ključne odgovore o sigurnosti i djelotvornosti, rekao je James McGlew, izvršni direktor burzovnog posrednika Argonauta.

Cjepivo AstraZenece, koje je u završnoj fazi, smatra se predvodnikom u globalnoj utrci za razvoj učinkovitog cjepiva protiv koronavirusa.

Cjepivo CSL-a trenutačno je u prvoj fazi kliničkih testiranja i procjenjuje se njegova sigurnost. Prijelaz u drugu i treću fazu očekuje se krajem 2020. ako cjepivo uspješno prođe prvu fazu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti