Australski mediji zabranili Facebooku i Googleu besplatno prenošenje sadržaja: "Kraći kraj izvukli su lokalni mediji"

U Australiji je donesen povijesni zakon. Žele li Facebook i Google ubuduće prenositi sadržaje tamošnjih medija to će morati platiti. Za koju cijenu, dogovarat će sa samim medijima.

Jasmina Bojić | 25.02.2021. / 23:49

Galerija

Facebook i Google više ne mogu besplatno prenositi sadržaje australskih medija. Žele li koristiti njihove priče morat će ih platiti. Australska javnost je podijeljena.

Ako koristite nečije informacije, koristite nečiji proizvod, koristite nečiju pamet, onda morate platiti toj osobi', rekla je Rai, stanovnica Sydneyja.

Drugi se s time ne slažu. Ako im se plaća, to može ograničavati nas, jer ne žele platiti previše. Mislim da ne bi trebali plaćati, jer vijesti trebaju biti javne', govori Rachel Kim, stanovnica Sydneyja.

Za australsku vladu, nema dvojbe. Ovo je bio značajan tjedan za načelo da se internetske platforme moraju pridržavati vladavine prava ako žele poslovati u Australiji, kaže Paul Fletcher, australski ministar komunikacija.

U znak protesta, najveća svjetska društvena mreža zabranila je Australcima i tamošnjim medijima objavu i dijeljenje vijesti. Facebook, ali i Google, na kraju su ipak pristali na nova pravila.

'Oni imaju cijeli niz obaveza koje moraju ispuniti, među ostalim dogovoriti se sa medijima i platiti im naknadu za medijski sadržaj koji se dijeli na njihovim mrežama, odnosno u Googleovoj tražilici', rekla je Martina Čizmić, urednica portala ZIMO.hr.

Facebook i Google izravno će pregovarati s medijskim kućama. Ne uspiju li postići dogovor, zakon predviđa arbitražu. S većim korporacijama dogovor su postigli i prije donošenja zakona.

Tu su kraći kraj izvukli upravo lokalni mediji, mali izdavači, izdavači koji u očima Facebook i Googlea nisu toliko interesantni iako lokalnim, znači građanima, u lokalnoj zajednici znače jako puno, dodaje Čizmić.

Što će to sve značiti za krajnjeg korisnika, tek ćemo vidjeti. Zasad je sigurno da svi s pozornošću prate kako će se stvari odvijati u Australiji. Kanada i Velika Britanija već su najavile da bi mogle krenuti istim smjerom. O tome se naveliko razmišlja i u Europi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti