Australski znanstvenici podijelit će uzgojeni koronavirus

Australski znanstvenici objavili su u srijedu da su uspješno u laboratoriju uzgojili verziju novog koronavirusa, što je prvi uzgojeni virus izvan Kine, te su kazali kako će podijeliti WHO-u i znanstvenicima uzorke koronavirusa, čime će pridonijeti bržem razvijanju cjepiva.

Branimir Vorša | 29.01.2020. / 08:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Istraživački tim Instituta Peter Doherty za infekcije i imunitet u Melbourneu rekao je da će podijeliti uzorak koji su izolirali od zaraženog pacijenta s WHO-om i laboratorijima širom svijeta.

Ovo je korak naprijed, to je djelić slagalice koji smo sastavili, rekao je zamjenik ravnatelja instituta Mike Catton novinarima, napomenuvši da ovo otkriće za sada neće revolucionarno promijeniti borbu protiv virusa.

Virus, koji uzrokuje simptome nalik gripi, pojavio se u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei krajem 2019.

Ilustracija (Foto: AFP) Koronavirus se nezaustavljivo širi: Dosad umrla 81 osoba, Hrvati još uvijek "zarobljeni" u Wuhanu

Slika nije dostupna Umjetna inteligencija predvidjela epidemiju koronavirusa tjedan dana prije ostatka svijeta

Od tada se većina pokrajine Hubei, koja ima stanovnika otprilike kao Italija, nalazi u karanteni.

Ipak, virus se proširio na brojne azijske zemlje, Australiju, SAD, Kanadu, Francusku i Njemačku.

Laboratorij u Kini već je uspješno uzgojio virus, ali su objavili samo sekvencu genoma virusa, prenosi ABC.

Raina Maclntyre, koja vodi istraživački program o biosigurnosti na Institutu Kirby, rekla je da će stvaranje i dijeljenje uzorka virusa ubrzati razvoj potencijalnih cjepiva jer će lijekovi moći biti testirani na životinjama.

Više ljudi može kultivirati virus, mogu koristiti saznanja da razviju lijekove, cjepiva i bolje karakteriziraju prirodu virusa i načine prenošenja, rekla je Maclntyre za Reuters.

Također, otkriće australskih znanstvenika omogućava test na antitijela i detektiranje virusa kod pacijenata koji nemaju simptome, objavio je Institut Doherty.

Ukupno su 132 osobe umrle u Kini od koronavirusa, a potvrđena su 5974 slučaja zaraze, objavile su kineske vlasti u utorak.

Virus se prenosi kašljanjem i kihanjem, a inkubacijski period traje do 14 dana.

Institut Peter Dohety zajednička je ustanova Sveučilišta u Melbourneu i Kraljevske bolnice Melbourne (Royal Melbourne Hospital), dok Institut Kirby djeluje unutar Sveučilišta Novi Južni Wales.

Izvor: Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti