Kako bi shvatili kako funkcionira najkompleksniji ljudski organ, austrijski su znanstvenici u laboratorijima uzgojili su iz matičnih stanica model ljudskog mozga koji sadrži korteks, hipokampus i mrežnicu.

Već je ranije uzgojen mozak miša, no ljudski se mozak poprilično razlikuje od životinjskog, pa su znanstvenici tako počeli s razvojem modela ljudskog mozga kako bi mogli razumjeti procese koji se zbivaju kod ljudi.

Za rast njihovih minijaturnih mozgova, Juergen Knoblich zajedno s suradnicima na Zavodu za molekularnu biologiju u Beču uzeli su inducirane pluripotentne matične stanice — odrasle stanice reprogramirane da se ponašaju poput embrionalnih matičnih stanica — te su naknadno dodane mješavine hranjivih tvari koje su bitne za razvoj mozga. 

Matične stranice se prvo diferenciraju u neuroektoderm, iz kojeg kasnije nastaje živčani sustav.

Nakon samo mjesec dana, matične stanice prerastaju u "organoide" koju su veliki 3 do 4 milimetara i sadrže strukturu koja odgovara većini regija u mozgu.

"Ako se pravilno hrane, one imaju nevjerojatnu sposobnost da se same organiziraju" — ističe Madeline Lancester

Jedna regija mozga koja se nije razvila jest mali mozga, dio koji je zadužen za obradu motoričkih sposobnosti i govora, između ostaloga. No ovo nije nikakav iznenađujući podatak jer se ovo područje obično razvija kasnije od ostalih.

Cilj ovog projekta jest pružiti znanstvenicima mogućnost da labaratorisjki uzgojen mozak koriste za proučavanje bolesti kao što su šizofrenija i autizam.

Više o svemu možete pročitati na newsscientist.com.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju